Fietsen in het midden van de Wetstraat in Brussel
Xinhua News Agency.All Rights Reserved

BEKIJK - Koning Auto bleef op Autoloze Zondag (eventjes) op stal: "Zalig om zonder auto's te kunnen fietsen"

Koning Auto is vandaag in 67 steden en gemeenten op stal gebleven. In Brussel en in zo goed als alle Vlaamse centrumsteden was het Autoloze Zondag. Antwerpen koos voor een autoluwe versie en dat lokte wat protest uit.

De grootste autovrije zone van het land was vandaag in de hoofdstad. Het volledige Brusselse gewest was zo goed als autovrij. De Autoloze Zondag was volgens Brussels minister van Mobiliteit Elke Van den Brandt (Groen) een "groot succes".

Het openbaar vervoer van de MIVB was de hele dag gratis. "Het was er druk, maar het net was niet verzadigd, want er was versterking voorzien", meldt Van den Brandt in een persbericht. De meeste automobilisten hebben volgens haar de Autoloze Zondag gerespecteerd.

Hier en daar zijn een paar klein ongevallen gebeurd, maar zonder veel erg. De Brusselse brandweer heeft alles samen 238 interventies uitgevoerd, waarvan 41 op de openbare weg. Dat is iets meer dan vorig jaar. Die interventies hadden meestal te maken met valpartijen met de step of de fiets.

De Autoloze Zondag levert altijd opmerkelijke beelden op:

Deze editie is in elk geval ook in de smaak gevallen bij heel wat deelnemers. "Het is zalig en echt genieten om eens zonder auto’s te kunnen fietsen in Brussel", zegt een deelnemer die naar eigen zeggen dagelijks naar het werk in Brussel fietst. "Nu kunnen we dat eens zonder auto’s doen."

Een moeder met kind noemt Autoloze Zondag zelfs haar persoonlijke "nationale feestdag". "Het is zo tof om rond te cruisen en onze neus achterna te gaan. Op andere dagen is dat met de kinderen moeilijk te doen, maar op een dag als vandaag gaat dat perfect."

BEKIJK – "Er rijden toch nog veel auto’s rond", vindt een andere deelnemer:

Videospeler inladen...

Naast de 19 Brusselse gemeenten was het ook in 48 Vlaamse gemeenten Autoloze Zondag. 12 op de 13 centrumsteden deden mee. In steden en gemeenten als Gent, Kortrijk, Mechelen, Turnhout, Oostende, Brugge, Lier, Roeselare en Aalst was minstens een deel van het centrum autovrij. De volledige lijst met deelnemende gemeenten vind je hier.

Niet autovrij, maar autoluw in Antwerpen

In Antwerpen is het vandaag geen Autoloze Zondag, maar eerder een autoluwe variant. Waardoor er toch nog heel wat auto’s rondreden. In 50 straten hebben inwoners daar actie tegen gevoerd.

"We willen een Autoloze Zondag in de héle stad, en een beleid dat meer gericht is op stedelijke levenskwaliteit", klinkt het onder meer.

Om de actie kracht bij te zetten, hebben stadsdichters ook nieuwe gedichten aangebracht in enkele straten.

Paul Van Landeghem

Toch zijn er ook heel wat Antwerpenaars blij met hoe het nu georganiseerd is. "Fantastisch dat we zo door de stad kunnen rijden en genieten van het rustige verkeer", zegt een moeder met kinderen aan onze journaalploeg.

Op verschillende plaatsen in de binnenstad waren er naar aanleiding van vandaag activiteiten gepland.

BEKIJK – Ook koning Filip en prins Gabriël kwamen fietsen in Antwerpen:

Videospeler inladen...

Meest gelezen