Getty Images/iStockphoto / Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photo News
Volledig scherm
PREMIUM
© Getty Images/iStockphoto / Pieter-Jan Vanstockstraeten / Photo News

100 euro meer jobbonus voor kinderverzorgers en meer flexi-jobs: zo wil Bart Somers (Open Vld) de crèches redden

Net als Hilde Crevits (CD&V) wil Bart Somers (Open Vld) de portemonnee open trekken om de kinderopvang te redden. Maar volgens de liberale viceministerpresident is Crevits één cruciaal punt in haar plan vergeten: hoe de crèches genoeg personeel gaan vinden. Daarom heeft hij een plan uitgedokterd. “Waarom zou kinderopvang niet zoals een bedrijfswagen of fitnessabonnement in een cafetariaplan opgenomen kunnen worden?”

80 reacties

  • Victor Coekaerts

    7 maanden geleden
    Begrijp het probleem niet. Gaat het over geld tenslotte? Wel dan, laat de werkende ouders die kinderen laten opvangen meer betalen voor die opvang. Niet werkende ouders weigeren is dan meer plaatsen vrij. Ze bekomen kindergeld en dat loopt ernstig op bij meerdere kinderen. Ook een ferme belastingvermindering op het loon. Tel dat allemaal eens op. Vergeet de tussenkomst bij voeding op school niet he. Het wordt een lucratieve investering om kinderen bij de vleet te hebben.
  • ruddy claerhout

    7 maanden geleden
    Opvang voorzien voor de kinderen van Ouders die voltijds werken zou ook al een oplossing kunnen zijn. En iedereen evenveel laten betalen!
  • simonne goderie

    7 maanden geleden
    Als men kijkt wat kinderopvang kost in de crèche is dat zeker geen goedkope must .Jonge mensen die niet volttijds kunnen werken zijn eraan voor de moeite in deze dure tijden .Er zou meer vanuit de bedrijven zoals in de Scandinavische landen op kinderopvang moeten geïnvesteerd worden zodat de ouders geen tijd of extra geld verliezen.
  • Wilfried Vanden Berg

    7 maanden geleden
    100 euro ? En op het einde van het jaar gaat men op die fameuze 100 euro 56 % belasting moeten betalen . Dat is weer echt iets van OVLD . De mensen voor de gek houden met een dooie mus .
  • Eric Bex

    7 maanden geleden
    Bij een flexijob bouw je wel sociale zekerheidsrechten op, bv. pensioenrechten, werkloosheidsvergoedingsrechten, recht op mutualiteitsuitkering bij ziekte vanaf een bepaald aantal gewerkte dagen,... Op het flexiloon worden geen belastingen betaald maar die betaalt men wel op het loon bij de andere hoofdwerkgever of op het pensioen. De werkgever betaalt ook 25% RSZ-bijdragen. In andere rijke landen zoals Amerika en Duitsland cumuleert de gewone werkmens ook meerdere jobs.