© Shutterstock

Eén op de zes werknemers krijgt fietsvergoeding

Het aantal fietsvergoedingen neemt toe, zo blijkt uit een analyse van hr-dienstenbedrijf Acerta. Eén op de zes werknemers krijgt een vergoeding van zijn werkgever om naar het werk te fietsen. Gemiddeld gaat het om zo’n 47 euro per maand.

mtm
Bron: BELGA

Er waren ook nooit eerder zo veel werknemers in ons land met een leasefiets van het werk. Momenteel heeft 1,62 procent van de werknemers zo’n fiets om naar het werk te trappen, een kwart meer in vergelijking met vorig jaar (1,29%).

Fietsleases aanbieden is een manier voor bedrijven om het loonpakket verder te flexibiliseren. “Net als de leasewagen biedt de leasefiets het voordeel dat je hem met brutoloon kan betalen, tenminste als de werknemer daadwerkelijk het woon-werkverkeer met de fiets aflegt”, duidt Charlotte Thijs, mobiliteitsexperte bij Acerta Consult. “De kilometers die de werknemer tussen thuis en het werk met een leasefiets aflegt, zijn ook goed voor een fietsvergoeding, wat de leasekost gelijk deels terugbetaalt. Door de boom van de e-bikes kiezen ook steeds meer werknemers ervoor om langere woon-werktrajecten met de fiets af te leggen.”  

Ook het aantal fietsvergoedingen neemt in sneltempo toe, zo meldt Acerta op basis van de gegevens van 320.000 werknemers bij 37.000 werkgevers uit de private sector. Sinds mei 2023 kan de fietsvergoeding toegekend worden in alle sectoren. Uit de cijfers van Acerta blijkt dat in de periode mei-juli 2023 meer fietskilometers werden vergoed. Eén op de zes (16,65%) van de werknemers krijgt momenteel zo’n fietsvergoeding, tegenover 14,46 procent in de periode januari-april 2023. 

Het gemiddeld aantal kilometer dat wordt gereden, steeg van 10,62 kilometer per dag in januari-april 2023 naar 11,25 kilometer per dag in mei-juli, goed voor een maandelijkse vergoeding van zo’n 46,5 euro.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer