Dodentol na overstromingen Libië fors naar beneden bijgesteld

De Verenigde Naties hebben de dodentol na de overstromingen in Libië bijgesteld. Terwijl er afgelopen weekend nog sprake was van bijna 11.500 doden, werd dat cijfer nu bijgesteld naar net geen 4.000 doden.

mtm
Bron: CNN

Een rapport van de VN-organisatie voor humanitaire hulp OCHA sprak zaterdag van 11.300 doden in de zwaarst getroffen stad Derna en nog 170 daarbuiten. Daarnaast werden er ook nog meer dan 10.000 mensen vermist, zo werd zondag gemeld.

In een herziene versie van het rapport werden die cijfers echter aangepast. Nu is er voor heel Libië nog sprake van 3.958 doden en ruim 9.000 vermisten.

De eerste cijfers waren gebaseerd op gegevens van de Libische hulporganisatie Rode Halve Maan, aldus OCHA. Zondag verklaarde de hulporganisatie echter nooit zo’n hoge dodentol te hebben doorgegeven. “Het gebeurt wel vaker bij zulke tragedies dat we onze cijfers moeten aanpassen”, aldus Farhan Haq, woordvoerder van de secretaris-generaal van de VN. “Standaardprocedure is dat we met verschillende partijen samenwerken om ervoor te zorgen dat onze cijfers worden gecontroleerd. Telkens als we herzieningen doen, is het omdat er een controle heeft plaatsgevonden.”

LEES OOK. VN waarschuwt voor precaire situatie bij twee andere dammen in Libië

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER