© AFP

Oekraïens president Volodimir Zelenski waarschuwt voor Derde Wereldoorlog en vergelijkt Poetin met Hitler

De Oekraïense president Volodimir Zelenski heeft kort voor de start van de VN-top in New York gewaarschuwd voor een Derde Wereldoorlog en de Russische president Vladimir Poetin met Adolf Hitler vergeleken.

mtm
Bron: BELGA

“De Russische samenleving heeft het respect van de wereldopinie verloren”, zei Zelenski in een interview met het Amerikaanse programma ‘60 Minutes’ dat zondag werd uitgezonden. “Ze hebben hem gekozen en herkozen en een tweede Hitler groot gemaakt.”

De tijd kan niet worden teruggedraaid, zei de Oekraïense president, maar Poetin kan nu wel worden gestopt. “Als Oekraïne valt, wat gebeurt er dan over tien jaar?”, verklaarde Zelenski verder. “Als de Russen Polen bereiken, zal er een Derde Wereldoorlog komen.” Daarom moet de hele wereld beslissen of Poetin moet worden tegengehouden of het begin van een wereldoorlog moet worden veroorzaakt, zei hij nog. 

VN-top

Zelenski wordt maandag in New York verwacht voor een VN-top. Dinsdag spreken meer dan 140 staats- en regeringsleiders de Algemene Vergadering toe, na de voorzitter van de vergadering en VN-secretaris-generaal António Guterres.

Zelenski zal waarschijnlijk de meeste aandacht krijgen. Er wordt ook uitgekeken naar een vergadering van woensdag, waar de Oekraïense president voor het eerst sinds de start van de oorlog de Russische minister van Buitenlandse Zaken Sergei Lavrov zou kunnen ontmoeten. Zelenski is van plan om na zijn bezoek aan New York door te reizen naar Washington.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer