Recordaantal Chinese gevechtsvliegtuigen duikt op in de buurt van Taiwan

Dit weekend vlogen meer dan 100 Chinese gevechtsvliegtuigen in de buurt van de kust van Taiwan. Er werd ook een tiental oorlogsschepen gesignaleerd. Volgens het Taiwanese ministerie van Defensie gaat het om een gevaarlijk precedent dat de spanning in de regio opdrijft. 

Tussen zondagochtend en maandagochtend heeft Taiwan 103 Chinese gevechtsvliegtuigen geteld die tot in de buurt van het eiland kwamen en daarna rechtsomkeer maakten. 40 daarvan hebben daarbij even de mediaanlijn in de Straat van Taiwan overgestoken. Die lijn in de zeestraat tussen China en Taiwan geldt als een onofficiële grens tussen beide landen. Andere toestellen vlogen ten zuiden van het eiland. 

Daarnaast signaleerde Taiwan ook 9 Chinese oorlogsbodems in de buurt van het eiland. Volgens het Taiwanese ministerie van Defensie gaat het om een poging tot intimidatie die tot gevaarlijke toestanden kan leiden. "We vragen Peking dringend om verantwoordelijk te handelen en dit soort destructieve militaire activiteiten meteen stop te zetten", klonk het in een mededeling. 

Chinees territorium

China beschouwt het democratisch bestuurde Taiwan als een deel van zijn territorium. De laatste jaren organiseert het steeds vaker grote militaire oefeningen in de buurt van het eiland. De Chinese president Xi Jinping heeft laten verstaan dat China het eiland terug wil, met of zonder militaire middelen. 

De Verenigde Staten verzetten zich tegen die plannen en hebben zich ontpopt tot Taiwans grootste wapenleverancier. De afgelopen jaren zegden de VS Taiwan meer dan 10 miljard dollar steun toe. Dat moet China ervoor doen terugschrikken om Taiwan aan te vallen. Peking heeft nog niet geantwoord op de nieuwste waarschuwing van Taiwan. 

Meest gelezen