© rr

Klimaatactivisten lijmen zich “met bijzonder sterk mengsel” vast op wegen in Berlijn

Klimaatactivisten van de groep Last Generation hebben maandag in Berlijn opnieuw meerdere wegen geblokkeerd. Het is het begin van een nieuwe reeks van protesten voor het einde van fossiele brandstoffen.

mtm
Bron: BELGA

Maandag tijdens de ochtendspits was het verkeer verstoord op 21 locaties, meldt de politie. Ook buslijnen waren getroffen. Volgens Last Generation waren er minstens 23 sit-ins in de Duitse hoofdstad en werden ook afritten van snelwegen en wegen naar Berlijn getroffen.

Op sommige plaatsen hebben activisten zichzelf vastgelijmd op wegen, aldus de politie. Dat is een strategie die de groep al langer toepast. De politie zei dat sommigen een bijzonder sterk lijmmengsel hadden gebruikt waardoor het moeilijker was om ze te bevrijden. In totaal zijn 500 agenten ingezet om de blokkades tegen te gaan.

Last Generation, een groep die al sinds de lente van 2022 klimaatprotesten op poten zet, heeft eerder deze maand aangekondigd dat ze een nieuwe reeks acties plant. De groep eist dat er tegen 2030 geen fossiele brandstoffen meer worden gebruikt. Op dit moment wil de regering in Berlijn dat de Duitse economie in 2045 klimaatneutraal is.

Zondag brachten leden van de groep oranje verf aan op de pilaren van de Brandenburger Tor. Veertien mensen werden opgepakt en zes van hen zaten zondagavond nog vast.

© EPA-EFE

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© REUTERS

© EPA-EFE

© EPA-EFE

© EPA-EFE

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer