Het Rode Plein in Moskou.
Copyright 2023 The Associated Press. All rights reserved.

VN-Mensenrechtenraad: Mensenrechten in Rusland "significant verslechterd" sinds start van invasie in Oekraïne

De mensenrechten in Rusland zijn sinds de start van de invasie in Oekraïne, eind februari 2022, "significant verslechterd". Dat blijkt uit het eerste rapport van een expert die is aangesteld door de Mensenrechtenraad van de Verenigde Naties.

"De situatie was de afgelopen twee decennia al voortdurend verslechterd, deels vanwege de twee oorlogen in Tsjetsjenië die in 2009 eindigden", legt Mariana Katzarova uit, die verantwoordelijk is voor het monitoren van de mensenrechten in Rusland.

Het rapport, dat tijdens de huidige zitting in Genève aan de Mensenrechtenraad zal worden gepresenteerd, lijkt geen verrassingen of wereldschokkende onthullingen te bevatten. De goedkeuring van het mandaat van de rapporteur door de Mensenrechtenraad betekende wel een nederlaag voor Moskou in de diplomatieke strijd die Rusland en de bondgenoten van Kiev sinds de invasie voeren.

In het rapport staat onder meer dat "de Russische autoriteiten de vrijheden van vereniging, vreedzame vergadering en meningsuiting, zowel online als offline, ernstig hebben beperkt en de onafhankelijkheid van de rechterlijke macht en de garanties voor een eerlijk proces fundamenteel hebben ondermijnd".

Straffeloosheid

De rapporteur hekelt ook het wetgevingsapparaat dat onlangs is ingevoerd "om het maatschappelijk middenveld te muilkorven en mensenrechtenactivisten te straffen". "De vaak gewelddadige toepassing van deze wetten en regels heeft geleid tot een systematisch hardhandig optreden tegen maatschappelijke organisaties, waardoor de burgerlijke ruimte en onafhankelijke media zijn afgesloten", zegt ze.

"Straffeloosheid voor mensenrechtenschendingen op nationaal niveau en de terugtrekking van de Russische Federatie uit het Europees Hof voor de Rechten van de Mens hebben de mogelijkheden voor slachtoffers om een klacht in te dienen en genoegdoening te krijgen verminderd", klinkt het nog.

Meest gelezen