© EPA-EFE

Staking Belgische piloten had “minimale” impact, zegt Ryanair

De staking van Belgische piloten van de Ierse lagekostenluchtvaartmaatschappij Ryanair op 14 en 15 september heeft een “minimale” impact gehad op de operaties. Dat meldt Ryanair maandag in een persbericht. Volgens de luchtvaartmaatschappij werd meer dan 80 procent van de geplande vluchten uitgevoerd.

Bron: BELGA

Piloten van Ryanair die op de luchthaven van Charleroi gevestigd zijn, legden vorige week voor de vierde keer in twee maanden tijd voor twee opeenvolgende dagen het werk neer. De piloten spreken van “chantage” door de directie van de luchtvaartmaatschappij. Zij wil volgens hen immers de onderhandelingen over een nieuwe cao (rond de rusttijden) pas opstarten als de klachten die een aantal piloten ingediend hebben, ingetrokken worden. De piloten eisen dat Ryanair “het Belgische recht respecteert, achterstallige betalingen doet en onderhandelingen opstart zonder voorwaarden”. Ook onenigheid over de lonen - na inleveringen tijdens de coronacrisis - maakt deel uit van het sociaal conflict.

“Het is teleurstellend dat vakbond CNE/ACV Puls deze stakingen lijkt te willen herhalen, terwijl ze geen of weinig impact op onze operaties hebben, aangezien de grote meerderheid van de Ryanair-vluchten van en naar België normaal uitgevoerd is”, aldus de luchtvaartmaatschappij, die haar Belgische piloten en hun vakbond oproept om de onderhandelingen te hervatten.

“Het voornaamste gevolg van deze stakingen is dat de piloten onnodig een deel van hun salaris verliezen en de loonsverhoging mislopen die hun collega’s in alle andere landen al gekregen hebben”, aldus het bedrijf. “De vakbond CNE/ACV Puls zou nu moeten uitleggen waarom ze er niet in geslaagd is om een collectieve overeenkomst te sluiten voor de Belgische Ryanair-piloten, terwijl alle anderen pilotengroepen met succes salarisverhogingen hebben onderhandeld met Ryanair.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer