Wat doet pikante voeding écht met ons lichaam?
Volledig scherm
PREMIUM
Wat doet pikante voeding écht met ons lichaam? © Shutterstock / Getty Images

Nadat 14-jarige tiener overleed door een té pikant chipje: hoe gevaarlijk is pikante voeding? “Kan je maag-darmstelsel uren overhoop halen”

In Amerika is een 14-jarige tiener overleden nadat hij de one chip challenge aanging. Daarbij worden mensen uitgedaagd om een extreem pikante tortillachip te eten. Maar vanaf wanneer kan je écht sterven van pikant eten? En hoe reageert ons lichaam op die pikantheid? Professor Thomas Voets, celbioloog aan KU Leuven en VIB legt uit én scheidt 5 feiten van fabels. “Je kan het niet alleen in je mond, maar over je hele lichaam voelen.”

  1. Na 37 jaar maakt hoofdinspecteur Michelin zich bekend en onthult hij aantal geheimen: “Sommige chefs nemen het mij nog steeds kwalijk dat ik hun ster wegnam”
    PREMIUM
    Interview

    Na 37 jaar maakt hoofdin­spec­teur Michelin zich bekend en onthult hij aantal geheimen: “Sommige chefs nemen het mij nog steeds kwalijk dat ik hun ster wegnam”

    “Het zal vreemd aanvoelen om vanaf nu niet anoniem te reserveren in een sterrenzaak”. 37 jaar was Werner Loens (62) inspecteur van Michelin, waarvan 17 jaar hoofdinspecteur Benelux. 8.500 restaurantbezoeken later gaat hij op pensioen en wilt hij voor het eerst op de foto. Wat is volgens Loens dé culinaire hotspot van het moment, verlopen de beoordelingen altijd eerlijk en objectief en wat voor tol heeft tweemaal per dag op restaurant gaan geëist van zijn lichaam? HLN schoof de benen onder tafel en vroeg het hem.
  2. Nu Duitse regering zich buigt over prijsplafond van döner kebab: is fastfood ook bij ons zoveel duurder geworden?
    PREMIUM
    35

    Nu Duitse regering zich buigt over prijspla­fond van döner kebab: is fastfood ook bij ons zoveel duurder geworden?

    Commotie in Duitsland over — hou u vast — de döner kebab. De prijzen zijn er zó fel gestegen dat linkse partijen een prijsplafond voorstellen van 4,90 euro. Of hoe de kebab het symbool van de prijsstijgingen van fastfood werd. Hoe zit het bij ons? Zijn ook de prijzen van onze hamburgers, snacks en frieten de lucht in geschoten? Bernard Lefèvre van het Nationaal Verbond van Frituristen en HLN-chef Jelle Beeckman maken de rekening.