Nadat 14-jarige tiener overleed door een té pikant chipje: hoe gevaarlijk is pikante voeding? “Kan je maag-darmstelsel uren overhoop halen”
In Amerika is een 14-jarige tiener overleden nadat hij de one chip challenge aanging. Daarbij worden mensen uitgedaagd om een extreem pikante tortillachip te eten. Maar vanaf wanneer kan je écht sterven van pikant eten? En hoe reageert ons lichaam op die pikantheid? Professor Thomas Voets, celbioloog aan KU Leuven en VIB legt uit én scheidt 5 feiten van fabels. “Je kan het niet alleen in je mond, maar over je hele lichaam voelen.”
Gratis onbeperkt toegang tot Showbytes? Dat kan!
Log in of maak een account aan en mis niks meer van de sterren.Lees Meer
-
HLN Shop
Oprukkend onkruid klein krijgen? Dit is hét ultieme wapen
-
“Pas op voor het cocktaileffect”: waarom extra vitamine C in je voeding niet gezonder is
Vitamines zijn gezond. Haal je dan ook meer uit een voedingsmiddel als er ‘(extra) vitamine C’ op prijkt? Nee, schrijft Eva Kestemont, journalist en auteur van ‘Verbeterd Recept’: “Producten die groots uitpakken met vitamine C zetten de consument op het verkeerde been.” -
EU verbiedt “ongezonde” aroma’s voor rookworst en barbecuesaus
De Europese Unie gaat een aantal rookaroma’s verbieden die bijvoorbeeld rookworst en barbecuesaus hun karakteristieke smaak geven. De smaakstoffen zijn ongezond, vinden ook de EU-lidstaten. Fabrikanten krijgen wel twee tot vijf jaar de tijd om hun receptuur aan te passen. -
-
Zo voorkom je dat je tomatensaus te zuur of bitter smaakt: “Dit trucje zorgt voor het lekkerste resultaat”
-
PREMIUMInterview
Na 37 jaar maakt hoofdinspecteur Michelin zich bekend en onthult hij aantal geheimen: “Sommige chefs nemen het mij nog steeds kwalijk dat ik hun ster wegnam”
“Het zal vreemd aanvoelen om vanaf nu niet anoniem te reserveren in een sterrenzaak”. 37 jaar was Werner Loens (62) inspecteur van Michelin, waarvan 17 jaar hoofdinspecteur Benelux. 8.500 restaurantbezoeken later gaat hij op pensioen en wilt hij voor het eerst op de foto. Wat is volgens Loens dé culinaire hotspot van het moment, verlopen de beoordelingen altijd eerlijk en objectief en wat voor tol heeft tweemaal per dag op restaurant gaan geëist van zijn lichaam? HLN schoof de benen onder tafel en vroeg het hem. -
PREMIUM35
Nu Duitse regering zich buigt over prijsplafond van döner kebab: is fastfood ook bij ons zoveel duurder geworden?
Commotie in Duitsland over — hou u vast — de döner kebab. De prijzen zijn er zó fel gestegen dat linkse partijen een prijsplafond voorstellen van 4,90 euro. Of hoe de kebab het symbool van de prijsstijgingen van fastfood werd. Hoe zit het bij ons? Zijn ook de prijzen van onze hamburgers, snacks en frieten de lucht in geschoten? Bernard Lefèvre van het Nationaal Verbond van Frituristen en HLN-chef Jelle Beeckman maken de rekening. -
PREMIUM
“Dit vlees is een betaalbaarder alternatief voor een klassieke steak”: topslager Hendrik Dierendonck beantwoordt 10 lezersvragen over de barbecue
-
Independer
Hoeveel krijg je van je verzekering bij een ‘perte totale’ van je auto?
-
PREMIUM
Wat is het verschil tussen cava, prosecco en champagne? En waarom verschillen ze zo in prijs?
Met het seizoen van moederdag, trouw- en communiefeesten en terrasjes is het weer tijd om flessen bubbels boven te halen. Maar welke soort kies je dan? Waarom zijn de prijsverschillen tussen champagne, prosecco en cava zo groot? En hoe herken je een goede fles? Sommelier Paul-Henri Cuvelier legt het uit. “Het moeilijke is dat je hier niet kan afgaan op de kwaliteit van de druif.” -
Waarom je best écht niets eet als je bloed moet laten nemen bij de dokter
Wanneer je bloed moet laten nemen, krijg je vaak als advies dat je nuchter moet komen, zonder vooraf gegeten te hebben. Waarom is het belangrijk om dat advies te volgen? En welke impact heeft voeding dan op je bloedwaarden? Endocrinoloog Chantal Mathieu (UZ Leuven) legt uit. -
Spaargids.be
Adieu, Maestro: wanneer krijg jij je nieuwe bankkaart? En vanwaar de (verplichte) switch?