© rtv

Ploegleider van Lotto Dstny die met volgwagen seingever aanreed, stopt er na 40 jaar mee: “Ik maakte een grote fout”

Olen, Herentals -

“Ik ben erg aangedaan door dit incident. Daarom heb ik beslist om mij na veertig jaar volledig terug te trekken uit de sport die ik met veel passie heb beleefd. Ik wil nogmaals mijn oprechte excuses aanbieden aan de seingever, aan de organisatie, mijn ploeg Lotto-Dstny en de wielerwereld.” Dat zegt sportbestuurder Carl Roes na het incident met de seingever van afgelopen zondag.

Videobeelden verspreid door regionale televisiezender RTV tonen een incident dat zich zondagnamiddag heeft voorgedaan tijdens de wielerwedstrijd Grote Prijs Rik Van Looy. Op de Geelseweg op de grens van Olen en Herentals werd een seingever aangereden door een volgwagen van Lotto-Dstny.

Ploegleider Carl Roes van het Lotto-Dstny Development Team heeft spijt van zijn gedrag in de GP Rik Van Looy. Hij reed een seingever aan toen die hem de weg versperde. Roes werd eerst door Lotto-Dstny op non-actief gezet en kapt er nu zelf mee. “Ik maakte een grote inschattingsfout en gaf prioriteit aan sportieve belangen in plaats van aan de reglementering en de veiligheid. Dit is totaal verkeerd en onaanvaardbaar. Ik wil dan ook mijn oprechte excuses aanbieden aan de seingever, aan de organisatie en aan mijn ploeg”, klinkt het.

“De koers werd overschaduwd door het incident met ploegleider Carl Roes van het Lotto-Dstny Development Team”, gaf de Belgische wielerploeg Lotto-Dstny toe. “Hij mocht het parcours niet meteen oprijden, probeerde dat toch en raakte de seingever. De man kwam ten val, de ploegleider zette zijn weg voort in de koers.”

De betrokken seingever liep letsels op aan zijn elleboog en een been. Gelukkig zonder al te veel erg. “We hebben de beelden ook ontvangen en er is een onderzoek gestart”, zei een woordvoerder van de lokale politie Neteland. De koers passeerde zondag meermaals over de Geelseweg. Ter hoogte van de P. Van Lommelstraat werden links de kasseien van de oude steenweg meegepakt. Vervolgens werd de Geelseweg weer overgestoken om via Greesstraat en Kempenland opnieuw naar de Geelseweg te rijden. Dit nog steeds richting Herentals.”

Stéphane Heulot.© BELGA

Het leek erop dat de betrokken volgwagen een stukje van het parcours had afgesneden en dan op het kruispunt met Kempenland weer wilde invoegen. Daar stond uiteraard een seingever en die mocht het verkeer niet zomaar in de karavaan toelaten.

“Onaanvaardbaar”

“Dit is een zeer spijtig en onaanvaardbaar incident”, benadrukte Lotto-Dstny-CEO Stéphane Heulot. “Zodra wij dit nieuws vernamen, hebben we de ploegleider op non-actief gezet. Voor zo’n gedrag bestaat geen enkel excuus. Dit mag gewoon niet gebeuren in een wedstrijd. Wij willen verder ook uitdrukkelijk onze excuses aan de seingever en de organisatie overbrengen. Carl beseft dat hij een fout heeft gemaakt. Hij sprak al met de seingever en bood zijn verontschuldigingen aan. Wij nemen deze zaak zeer ernstig en beraden ons nu over verdere maatregelen.”

Roes trekt evenwel zelf al zijn conclusies. “Ik ben erg aangedaan door dit incident. Daarom heb ik beslist om mij na veertig jaar volledig terug te trekken uit de sport die ik met veel passie heb beleefd. Ik wil nogmaals mijn oprechte excuses aanbieden aan de seingever, aan de organisatie, mijn ploeg Lotto-Dstny en de wielerwereld”, zegt hij. “Ik besef maar al te goed dat ik in de fout ging, maar mensen die me persoonlijk kennen, weten dat dit niet mijn ware aard is en dat zo’n gedrag totaal niet bij me past. Dit praat de feiten niet goed. In deze wedstrijd maakte ik een fout, in de hectiek van de koers, en ik ben er het hart van in. Ik heb enorm veel spijt, al meteen na mijn actie en ook na de koers informeerde ik daarom direct bij de organisatie naar de seingever. Ik kreeg zijn contactgegevens en heb hem diezelfde avond nog gecontacteerd en me geëxcuseerd voor mijn gedrag.”



“Renner was zonder bidon vertrokken”

Roes gaf ook wat meer toelichting bij het koersincident en wat daaraan voorafging. “Onze renner Jelle Harteel had een mechanisch defect in de voorlaatste ronde bij de passage over de kasseien in de Lommelstraat”, verduidelijkt hij. “Na een snelle fietswissel was hij vertrokken zonder bidons. Aangezien we daarna door enkele smalle straten moesten rijden en we bijna in de slotronde waren, besloot ik om een klein stuk van het parcours af te snijden. Op die manier zou ik de andere ploegleiders niet hinderen. Bij het verlaten van die smalle zone wou ik opnieuw aanpikken achter onze renner. Ik ben gestopt bij de seingever. Op het moment dat ik wilde vertrekken, wilde de seingever me tegenhouden en raakte ik hem met de spiegel van de wagen waardoor hij ten val kwam.”

(mph, Vincent Van Genechten)

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen