Vaccinoloog Pierre Van Damme: "Risicopatiënten, 65-plussers en zorgpersoneel laten zich best vaccineren"

Nu de eerste aangepaste vaccins van de nieuwe vaccinatiecampagne worden geleverd, roept vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) op dat risicopatiënten en 65-plussers zich best zo snel mogelijk laten vaccineren tegen corona. Midden oktober verwacht hij een eerste piek. In het Universitair Ziekenhuis Antwerpen kiezen ze om het zorgpersoneel nu al te vaccineren tegen corona en op een later tijdstip pas tegen griep.  

Over vier weken zou de eerste coronapiek zich kunnen aandienen. Die kan volgens vaccinoloog Pierre Van Damme (UAntwerpen) worden ingeperkt als de juiste mensen zich laten vaccineren. Hij heeft het dan over zorgpersoneel, risicopatiënten en 65-plussers. "De vaccins die nu geleverd worden, zijn aangepast aan de omikron-subvariant die nu circuleert, dus zijn zeker doeltreffend", zegt Van Damme.  

"Apothekers en woonzorgcentra zijn gestart met mensen op te roepen, artsen zijn hun lijsten aan het verzamelen", weet Van Damme. "Als ze alles voor eind september geregeld krijgen, zullen we de golf van oktober goed aankunnen. Het is vooral belangrijk dat de juiste mensen een afspraak maken voor hun vaccin en het niet uitstellen tot midden of eind oktober."

De vaccins bestellen, kon pas vanaf 11 september en het kan tot 10 dagen duren vooraleer ze geleverd worden. Toch merken sommige artsen en apothekers al dat het vlotter verloopt dan gedacht. "Onze vaccins kwamen vandaag al aan", klinkt het bij het Universitair Ziekenhuis Antwerpen. "Wij konden dus sneller dan verwacht aan de slag." 

Wie laat zich het best vaccineren?

Mensen die ouder zijn dan 65, zwangere vrouwen, mensen die kwetsbaar zijn door een onderliggende ziekte, lijden aan obesitas, een verzwakt immuunsysteem hebben of in de zorg werken wordt aangeraden om zich te laten vaccineren.

Het is de bedoeling dat mensen uit deze groepen eerst een vaccin krijgen. Dat zijn zo'n twee miljoen mensen. 

Waar kan ik me laten vaccineren?

Voor een prik tegen corona kan je een afspraak maken bij een apotheek in de buurt of bij je huisarts. Je kan een kijkje nemen op de website van je huisartsenpraktijk of op apotheek.be om een afspraak te maken.

Artsenvereniging Domus Medica vraagt wel om de communicatie van je arts of apotheek af te wachten. 

Bewoners en medewerkers van woonzorgcentra en zorginstellingen zullen intern terechtkunnen voor hun vaccin. Sommige steden (zoals Antwerpen) organiseren een centraal vaccinatiepunt.

Gelijktijdig een covid- en griepvaccin?

Vorige maandag besteld, vanmorgen al aangekomen in het Universitair Ziekenhuis Antwerpen: Ze twijfelen niet en vaccineren hun zorgpersoneel zo snel mogelijk. Andere ziekenhuizen kiezen ervoor om samen met het griepvaccin het vaccin tegen COVID-19 toe te dienen. Wat is de beste optie?  

"De griepvaccins zijn er pas midden oktober. Dan is het al wat laat om te vaccineren tegen corona", legt Van Damme uit. "We moeten sneller durven schakelen nu we het vaccin ter beschikking hebben en we weten dat er een piek aankomt."

Dat is ook die denkwijze die het UZA volgt. "Als je bekijkt hoe het virus toch opnieuw oprukt – hier en in het buitenland – en hoe het zorgt voor uitval bij personeel, beseffen we dat sneller altijd beter is", zegt Guy Hans, medisch directeur van het UZA.  

BEKIJK - Pierre Van Damme legt uit waarom risicopatiënten best zo snel mogelijk kiezen voor een nieuwe vaccinatie tegen corona:

Videospeler inladen...

Hij snapt dat andere ziekenhuizen wel kiezen voor de gecombineerde aanpak. "Een vaccinatiecampagne vraag logistiek veel. Het is niet altijd mogelijk meermaals zoveel personeel vrij te maken, dan moeten ziekenhuizen de twee vaccins wel combineren."

De piek kan met het zonnige weer van de afgelopen dagen ook langer op zich laten wachten, denkt Hans. "Mensen zitten meer buiten, hebben minder nauwe contacten. De zon mag nog even blijven schijnen." Hij nuanceert ook: "We zien dat het aantal gevallen bij ons in het ziekenhuis stijgt, dus we moeten zo snel mogelijk vaccineren om aan onze immuniteit te werken."

Meest gelezen