Privatisering ‘Thuis’ blijft beroeren: twee werknemers spannen rechtszaak aan tegen VRT

De privatisering van ‘Thuis’ wordt volgend jaar een rechtszaak tegen de VRT in de Brusselse arbeidsrechtbank. Dat schrijft Humo en bevestigt ook de openbare omroep.

Eva De Poorter
Bron: HUMO

De VRT moet de komende jaren flink besparen van de Vlaamse overheid, met ingrijpende maatregelen tot gevolg. Er volgde een ontslagronde waarbij een vijftigtal medewerkers – onder wie Geena Lisa en Saartje Vandendriessche – moesten vertrekken. Thuis werd dan weer uitbesteed aan een extern productiehuis. Dat werd Eyeworks, dat de soap onderbracht bij het nieuw opgerichte Het ThuisHuis. In het magazine Humo spreken een aantal acteurs, scenaristen en crewleden vrijuit over die overheveling. Vooral de laatste partij heerst er ongenoegen. Veertien werknemers hadden in februari hun nieuwe werkgever in gebreke gesteld vanwege het arbeidsreglement. “Mijn job is fundamenteel veranderd”, klinkt het. “Na een carrière van bijna dertig jaar bij de VRT ben ik in een jaar tijd naar de uitgang geduwd. Nu mag ik alléén nog voor Thuis werken. In een slechter statuut dan voorheen.”

Uit loonfiches die Humo kon inkijken, bleek dat de meeste crewleden netto ongeveer evenveel verdienen als voorheen. Ze verliezen wel overuren, nu de reistijd naar andere locaties niet langer als arbeidstijd wordt gerekend. Ook hoge onkostenvergoedingen zijn verdwenen, wat voor sommigen een nettoverlies tot 300 euro per maand betekent. Om dat te compenseren is er een jaarbonus ingevoerd, verbonden aan een aantal voorwaarden. Toch blijft er onvrede heersen. Meedenken over de reeks zou volgens crew niet langer geapprecieerd worden, en ook inspraak in vakantie wordt beperkt. Het komt tot een drie uur durende meeting met Peter Bouckaert (CEO Eyeworks) en Kathleen Mertens (CFO en hoofd HR van Eyeworks en Het ThuisHuis BV), en de juridische actie wordt gestaakt.

Rechtszaak

In mei komt er alsnog een dagvaardiging tegen de VRT, wegens ernstige inbreuken tegen de Europese regels over uitbestedingen, omdat hun functies, werkplaats en arbeidsvoorwaarden ingrijpend veranderd zijn. Stelt de rechtbank de werknemers in het gelijk, dan kunnen er verdere juridische stappen komen. Gaande van onderhandelingen met de VRT, tot de tenietdoening van de uitbesteding. De openbare omroep bevestigt dat de zaak volgend jaar voor de Brusselse arbeidsrechtbank komt. “Het gaat om twee werknemers die naar Het ThuisHuis overgegaan zijn”, zegt woordvoerder Bob Vermeir. “De procedure loopt, maar we staan recht in onze schoenen. We zijn onze beloftes nagekomen, en zijn van oordeel dat de overdracht juridisch correct is verlopen. We verwachten geen problemen.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER