September is het nieuwe juni: “Het is een tendens die we overal zien”

Het was voor de maanden juni en september qua warmte een recordjaar. Maar dat is niet het enige dat beide maanden met elkaar gemeen hebben. “September is het nieuwe juni geworden”, zegt weerman Frank Deboosere.

Laurence Torck

Juni 2023 was de warmste maand juni die we ooit gehad hebben, en dat geldt ook voor september. KMI-weerman David Dehenauw verwacht dat we rond een gemiddelde van 19 graden uitkomen op het einde van de maand. Dat is ruim boven de 18,4 graden uit 2006, het vorige record. September zal daardoor warmer zijn dan zomermaanden juli en augustus. Dat is al geleden van 1961, meldt de weerman.

Bij het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut stellen ze vast dat de temperatuur in september nu zelfs iets hoger ligt dan de temperatuur in juni begin vorige eeuw. “Daarmee is september het nieuwe juni.”

Een conclusie die ook voor ons land geldt, aldus weerman Frank Deboosere. “In vergelijking met honderd jaar geleden is er bij alle maanden in orde van grootte een graad bijgekomen. Juni had bij het eind van de negentiende eeuw een gemiddelde temperatuur van 15 graden. Nu is dat 16,8 graden. Kijken we naar september, dan zien we een gemiddelde van 15,3 graden, dat was een eeuw geleden nog 14 graden. Dus ja, september is het nieuwe juni geworden”, zegt hij.

Extreme september

Al geldt die stelling wel enkel op het vlak van temperatuur. Want als er gekeken wordt naar de zonneschijnduur of neerslag, dan blijven de parameters ongeveer gelijk met die van honderd jaar terug. “Voor juni zaten we op het eind van de 19de eeuw aan 200 uren zonneschijn, net zoals nu. Voor september zitten we – zoals toen – aan zo’n 155 uren zonneschijn. Dat mag ons niet verbazen, want in de maand juni heb je langere dagen en dus ook meer zonneschijn. Dat was toen al het geval en dat is nu niet anders”, zegt Deboosere.

Toch kan dat dit jaar anders zijn: “Voor deze maand september kan het zijn dat we toch de uren zonneschijn halen van een junimaand, want het was een uitzonderlijke maand met een hittegolf. Nu al zitten we aan 130 uren zonneschijn. Er zijn nog twee weken, dus de kans bestaat dat we dan 200 uur bereiken. Al is dat toch wel zeer extreem.” Maar september was een maand vol verrassingen. Zo waren de eerste 17 dagen van deze maand gemiddeld warmer dan de voorbije maand juli of augustus.

Dat het klimaat aan het veranderen is, bevestigen de cijfers: de seizoenen zijn warmer geworden en de winters worden natter. In de zomer zijn de buien dan weer gemiddeld gesproken feller geworden dan voorheen. “Het is een tendens die we overal zien. En trouwens ook niet alleen in steden, waar weleens gezegd wordt dat het warmer is doordat de gebouwen die warmte vasthouden. Ook in rurale gebieden zien we dat september het oude juni is geworden”, aldus Deboosere.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen