Delhaize heeft erfpacht voor Sint-Annakerk in Gent beet en kan er supermarkt uitbaten 

In Gent heeft Delhaize de erfpacht verkregen van de Sint-Annakerk. De keten mag de kerk 99 jaar lang gebruiken en betaalt in ruil jaarlijks een bijdrage aan de stad. Delhaize zal ook grotendeels instaan voor de renovatiekosten. Enkele jaren geleden bleek dat de retailer een supermarkt, restaurant en wijnbar in de verlaten kerk wou onderbrengen. Er kwam protest, maar de kogel is dus nu door de kerk. 

Delhaize heeft een erfpacht beet van 99 jaar. Dat betekent dat de keten het gebouw die tijd mag gebruiken als supermarkt. "De keten betaalt daar jaarlijks een bijdrage van 30.000 euro voor, dat bedrag wordt geïndexeerd", stelt schepen Sami Souguir (Open VLD). Voor de stad betekent het ook dat de zware renovatiekosten voor de rekening van Delhaize zullen zijn.

De winkelketen krijgt voor het project wel 3 miljoen euro Vlaamse subsidies. "We doen een substantiële inspanning om de buiten- en binnenkant van de kerk in ere te herstellen", zegt woordvoerder Roel Dekelver. "Er heersen veel emoties rond dit dossier. Maar met deze plannen zullen we met de geschiedenis van het gebouw rekening houden." Zo benadrukt Delhaize bijvoorbeeld dat er geen opzichtige lichtreclame zal komen. 

De Sint-Annakerk is aan de buitenkant niet in beste staat. "De gevel zal in volle glorie hersteld worden", klinkt het. "En binnen zullen we alle cultuurhistorische elementen bewaren." De werken starten in 2024. "We hopen dat de winkel in 2026 open zal kunnen gaan", besluit schepen Souguir. 

Meest gelezen