© Gezinsbond

Gent start met register voor sterrenkindjes: "Erg belangrijk in het rouwproces"

Gent krijgt, na onder meer ook Oostende en Brugge, een register voor sterrenkindjes. De stad zal alle ouders die een kindje verloren zijn, ongeacht de duur van de zwangerschap, toelaten. Ook registraties uit het verleden kunnen gebeuren. Het register zal fysiek én online bestaan. 

De stad Gent opent een register voor sterrenkindjes. Ouders van stilgeboren kindjes, waar de zwangerschap minder dan 140 dagen duurde, konden tot nu toe op geen enkele manier het kind aangeven. Daar is wettelijk geen kader voor. Steden als Oostende en Brugge pasten hier een mouw aan door een register op te starten. Daar kunnen ouders het kindje toch laten registeren en het ook echt op papier laten zetten. Het initiatief kan in Gent op bijval rekenen. Het werd breed gedragen tijdens de gemeenteraadscommissie gisteravond, bleek na een vraag van raadslid Christiaan Van Bignoot (Open VLD). Schepen Isabelle Heyndrickx (CD&V) gaat in op het voorstel en belooft er snel werk van te maken. 

Anneleen Fransen van belangenvereniging 'Boven de wolken' is heel erg blij met de beslissing. "Ik vind het fantastisch om te horen dat er ook in een grote stad als Gent een register komt. Het is belangrijk als emotionele steun voor ouders die een kindje verliezen, als signaal dat ze mogen rouwen. Almaar meer gemeenten zetten het initiatief op. Ik hoop echt dat het een sneeuwbal is die blijft rollen. In een ideale wereld kan het op termijn in heel Vlaanderen."

Met terugwerkende kracht

"Ik ben zeer tevreden. Het is een stap in de goede richting. We blijven pleiten voor een geboorteakte die ook opgesteld kan worden voor sterrenkindjes, dat is voor ons het absolute doel", zegt Annelies Maes van 'Met lege handen'. Zij benadrukt dat het erg belangrijk is dat Gent ook mensen met terugwerkende kracht aangifte zal laten doen. "Sommige mensen die een halve eeuw geleden een kindje verloren, rouwen nog. Ook zij kunnen het nu mee een plaats geven." Gent wil het register snel op poten zetten, zowel op papier als online. "We willen het nog deze bestuursperiode uitrollen", besluit schepen Heyndrickx.  

Meest gelezen