Brussels zwembad laat als eerste “strakke boerkini’s” toe

Het pas gerenoveerde ‘Neptunium’-zwembad© Beliris

Het ‘Neptunium’-zwembad in de Brusselse gemeente Schaarbeek laat zwemmers toe om te zwemmen in een boerkini. Het gemeentebestuur wil het zwembad op die manier naar eigen zeggen “openstellen voor iedereen die wil zwemmen en die de regels respecteert”. Kritiek op die voorschriften doet het gemeentebestuur af als “een ongegronde controverse”.

jvh
Bron: Bruzz, RTBF, La Capitale

Het ‘Neptunium’-zwembad in Schaarbeek was meer dan zes jaar lang gesloten voor renovatiewerken, maar werd afgelopen zaterdag feestelijk heropend. De Franstalige openbare omroep RTBF wees er maandag in een artikel echter op dat de boerkini in de nieuwe kledingvoorschriften niet uitdrukkelijk wordt verboden.

“Zwemmers moeten zwemkledij dragen die strikt voorbehouden is voor dit doel”, klinkt het in het reglement. “Enkel conventionele zwemkledij is toegestaan, evenals wetsuits die speciaal bedoeld zijn om te zwemmen en die het lichaam geheel of gedeeltelijk bedekken.” De term ‘boerkini’ wordt dus niet nadrukkelijk vermeld in het reglement, maar in de praktijk mogen mensen dus met bedekte zwemkledij komen zwemmen.

Opvallend, want Neptunium is het enige Brusselse zwembad dat dat toestaat, in alle andere zwembaden van de Stad Brussel zijn alle soorten boerkini’s uitdrukkelijk verboden. “De nadruk ligt op het verbod op loszittende kledij”, aldus communicatiemedewerker Baptiste Buidin van de gemeente Schaarbeek. “Alle zwemmers moeten nauw aansluitende kledij dragen in het zwembad die bedoeld is om mee te zwemmen. Strandkledij, shorts, rokken en loszittende kledij zijn niet toegelaten.”

Het gemeentebestuur wil het zwembad door de maatregel “openstellen voor iedereen die wil zwemmen in een gloednieuw zwembad en die de regels respecteert zoals het hoort. Het zwembad is een unieke plek die mensen van alle leeftijden, achtergronden en sociale klassen samenbrengt en het mag geen plek van verdeeldheid en discriminatie worden”, klinkt het in het persbericht. Kritiek op de maatregel doet de gemeente af als “een ongegronde controverse”.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen