2023 Getty Images

Ook Katy Perry verkoopt haar rechten op vijf albums en negen hits en is 210 miljoen euro rijker

Popzangeres en Grammy-winnares Katy Perry (38) heeft de muziekrechten van vijf albums verkocht aan een investeringsfonds. Het gaat om de rechten van de albums die ze tussen 2008 en 2020 uitbracht. De rechten zouden verkocht zijn voor zo'n 210 miljoen euro. 

Het gaat om de albums "One of the boys" (2008), "Teenage dream" (2010), "Prism" (2013), "Witness" (2017) en "Smile" (2020) die negen (Amerikaanse) nummer 1-hits bevatten waaronder "Roar", "Hot n cold", "Firework" en "I kissed a girl".

Litmus Music, het rechtenbedrijf in handen van investeringsbedrijf The Carlyle Group, zegt in een persbericht dankbaar te zijn. "Dankbaar om opnieuw samen te werken met zo'n betrouwbare partner die integriteit uitstraalt in alles wat ze doet." Litmus omschrijft Katy Perry als "een creatieve visionair".

Sinds 2021 "resideert" (er verblijven en optreden, red.) Perry in Las Vegas waar ze in november stopt. Binnenkort is ze ook opnieuw als jurylid in "American idol" te zien. 

Perry is niet de eerste superster die de rechten van haar muziek verkoopt aan een investeringsbedrijf. Eerder deden Bruce Springsteen, Justin Bieber, Phil Collins (met Genesis), Sting, Shakira, Bob Dylan en Justin Timberlake dat al.

Win-win voor beide partijen

Waarom verkopen artiesten hun rechten? Het is een relatief snelle manier om te cashen. Het ijzer smeden als het heet is. Geld dat normaal over decennia zou binnendruppelen, krijgen ze sneller bij elkaar. En niet elke ster gaat een eeuwigheid mee. Dat beseffen ze. Experts noemen het een "erfenisregeling". 

Wie de muziekrechten op bepaald werk in handen heeft, bepaalt volledig wat er met die muziek gebeurt. Welke platen opnieuw worden uitgebracht, welke nummers gebruikt kunnen worden in reclamespots of films, tot welk aanbod er op streamingdiensten komt. 

Meest gelezen