Siegfried Bracke spant rechtszaak aan tegen reclamecampagne en petitie

Siegfried Bracke dagvaardt het Nieuwsblad omwille van een reclamecampagne. De ex-Kamervoorzitter eist een schadevergoeding van 120.000 euro.

jvh

Bracke kwam in maart 2023 in het oog van de storm te staan, nadat bleek dat hij en andere oud-voorzitters van de Kamer een extra pensioenbonus kregen, waardoor dat ver boven het wettelijke maximum uitkwam. Volgens het Bureau van de Kamer kwamen die extra’s niet wettelijk tot stand, maar Bracke weigerde 126.000 euro terug te betalen.

Het Nieuwsblad lanceerde in maart een reclamecampagne waarin gebruik werd gemaakt van twee foto’s: één van Bracke met het bijschrift ‘In de kassa zitten?’, en vervolgens één van stakend Delhaize-personeel met het bijschrift ‘Of aan de kassa zitten?’.

Bracke eist een schadevergoeding van 120.000 euro wegens laster en eerroof. De rechtszaak tegen Mediahuis, het moederbedrijf van het Nieuwsblad, wordt eind september een eerste keer ten gronde behandeld voor de rechtbank van eerste aanleg in Antwerpen.

Ook rechtszaak tegen PVDA

Ook tegen de politieke partij PVDA spande Bracke een rechtszaak aan. In die zaak gaat het om een online petitie over “graaipensioenen”, met een foto van onder andere Siegfried Bracke. In een brief van de advocaten van Bracke is sprake van “een wansmakelijke en schadelijke lastercampagne”. Bracke eist dat de petitie stopgezet en verwijderd wordt. Ook Herman De Croo, die andere ex-Kamervoorzitter die in opspraak kwam door de pensioenextra’s, liet zijn advocaat een ingebrekestelling versturen naar PVDA om de petitie offline te halen.

“Dit is de wereld op zijn kop”, reageert PVDA-voorzitter Raoul Hedebouw. “Voor Bracke zijn duidelijk alle middelen goed om zijn illegale privileges te behouden. Eerst stapt hij naar de Raad van State, en nu bedreigt hij openlijk de partij die het hele dossier echt op de agenda zette. Terwijl de traditionele partijen het proberen te begraven in het parlement, zijn wij de enigen die een einde willen maken aan de graaipolitiek. Daarom wil Bracke ons de mond snoeren.”

PVDA laat dan ook weten “sterk in haar schoenen te staan” en de petitie – die ondertussen al door meer dan 22.000 mensen is ondertekend – niet offline te halen. “We laten ons zeker niet intimideren, en zullen de strijd niet staken”, aldus Hedebouw. “Integendeel, ik roep iedereen op om onze petitie massaal te ondertekenen. Zo kunnen we samen druk blijven zetten tot elke euro is terugbetaald.”

Er lopen ook nog twee andere zaken: Bracke had al een verzoekschrift ingediend bij de Raad van State tegen de Kamer – dat was al bekend –, maar nu wordt de Kamer ook officieel in gebreke gesteld, meldt Het Laatste Nieuws. Met die laatste zaak wil hij bekomen dat de maandelijkse uitbetalingen van zijn pensioenbonus – ongeveer 3.000 euro bruto per maand – worden uitbetaald. De Kamer had die betalingen in maart stopgezet, nadat de kwestie losbarstte.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen