© TikTok

Dansende rusthuisbewoners uit Lochristi gaan viraal op TikTok: video meer dan 20 miljoen keer bekeken

Een video met dansende bewoners van een woonzorgcentrum in Lochristi gaat viraal op TikTok. Op de video, die amper zes seconden duurt, zie je vier mannelijke bewoners een populair dansje doen. De video is al meer dan 20 miljoen keer bekeken en kreeg al bijna 900.000 likes. 

Vier oudere mannen die samen een populair dansje uitvoeren. Het filmpje duurt amper zes seconden, toch is het al ruim 20 miljoen keer bekeken. "Dat hadden we niet verwacht, dat het zo populair zou zijn", lacht Hilde de Bruyn, directeur van woonzorgcentrum Sint-Eligius in Lochristi. 

Het woonzorgcentrum startte drie jaar geleden met een eigen TikTok-kanaal en dat bleek een schot in de roos. "Met onze werkgroep communicatie dachten we al een tijdje na over communicatie rond positieve beeldvorming van het woonzorgcentrum. Aangezien Facebook en Instagram minder en minder worden gebruikt, stelden onze jonge collega's TikTok voor. Elke week voorzien ze een halfuurtje om een video op te nemen. En blijkbaar werkt het wel."

"Woonzorgcentra zijn tijdens corona enorm door het slijk gehaald"

De filmpjes van dansende bewoners scoren bijzonder goed. Een vorige video haalde al eens 850.000 views, nu zijn het er dus 20,5 miljoen. "Het zijn vaak dezelfde bewoners die meedoen in de filmpjes en ze genieten daar enorm van. Eén van hen is 98 jaar. TikTok is erg gericht op de jeugd, daarom is het zo speciaal dat onze bewoners zo populair zijn. We gaan uiteraard niemand verplichten om mee te doen, de bewoners moeten het zelf plezant vinden." 

De Bruyn vindt het belangrijk dat de bewoners en het rusthuis positief in beeld komen, want dat gebeurt veel te weinig, vindt ze. "Woonzorgcentra zijn in de coronaperiode enorm door het slijk gehaald. Daarom moeten we elke dag inzetten op positieve beeldvorming. En dat gaat niet alleen over de woonzorgcentra, maar ook over de ouderen zelf. Als je kijkt hoe we soms met oudere mensen omgaan. Hoe we hen vaak zien als een lastpost, als mensen die tijd van ons afnemen of mensen die niet meer deelnemen aan de maatschappij. Dat beeld moeten we dringend veranderen."

Gebrek aan personeel in zorgsector

Filmpjes die meer dan 20 miljoen keer bekeken worden, het is alleszins mooie reclame voor het woonzorgcentrum in Lochristi. "Dat kunnen we ook gebruiken, want het is vandaag niet makkelijk om mensen te vinden die in de zorgsector willen werken. We willen meegeven dat het fijn werken is in een woonzorgcentrum. Mensen denken ook vaak dat een woonzorgcentrum enkel een plek is om te sterven, maar wij tonen dat er ook zeer fijne dingen gebeuren."

Meest gelezen