archiefbeeld van bierfiets in Amsterdam, intussen kan dat niet meer
Herman Wouters

Geen algemeen verbod op bierfietsen in Gent, stad tikt verhuurders wel op de vingers

De stad Gent vraagt verhuurders van bierfietsen om de regels beter te volgen na klachten over overlast afgelopen zomer. Gent benadrukt dat overtredingen niet kunnen en dat er controles zijn. Een algemeen bierfietsverbod lag op tafel, maar komt er niet in de hele stad. Gent onderzoekt wel of de bierfiets in een bepaalde zone geweerd kan worden.  

Gent wil dat verhuurders van bierfietsen de afspraken en regels beter naleven na enkele klachten over overlast. "We gaan de wetgeving nog eens duidelijk communiceren én benadrukken dat we ook controles uitvoeren", zegt burgemeester Mathias De Clercq (Open VLD) na een vraag van gemeenteraadslid Joris Vandenbroucke (Vooruit). Er zijn zes bierfietsverhuurders actief in de stad. Een volledig verbod is volgens de stad niet meteen haalbaar, al gaat Gent wel onderzoeken of de fiets geweerd kan worden in een bepaalde zone. Nu mogen ze sowieso al het voetgangersgebied niet in. 

De stad kreeg de voorbije maanden 3 klachten via het infonummer over de bierfietsen. "Er waren ook meldingen via andere wegen. Die gaan onder meer over geluidsoverlast, dronkenschap of mogelijke verkeersovertredingen", stelt De Clercq. De politie houdt zelf geen aparte cijfers bij. De Clercq wijst erop dat de bierfiets zich aan alle regels moet houden. "Een bierfiets moet op de openbare weg rijden en een bel en reflectoren hebben." De bestuurder mag niet dronken zijn (minder dan 0,5 promille). "Luide muziek spelen die op straat te horen is, is ook niet toegelaten." 

Geen algemeen verbod, wel andere maatregelen

Gent wil ook onderzoeken of er een bepaalde zone kan aangeduid worden waar de bierfiets niet meer mag rijden. Nu is dat al zo in het voetgangersgebied. Ook een bepaald vast traject dat de fietsen moeten volgen, is een optie. "Een algemeen verbod lijkt niet helemaal sluitend én ook een beetje buiten proportie. Er is daar navraag over gedaan door de juridische dienst, onder meer in Amsterdam." De dienst gaat nu wel de andere maatregelen bekijken. "We willen de overlast tot een absoluut minimum beperken."

Meest gelezen