40 Antwerpfans reizen met de bus van Benidorm naar Barcelona en nemen plaats in thuisvak: “We zullen niet alleen zijn”

Niet álle Antwerpsupporters reizen vanuit België naar Barcelona. Een groep van veertig fans vertrok dinsdagochtend met de bus aan het supporterscafé Panaché in Benidorm, uitgebaat door Deurnenaar Jerry Muts (51), voor een rit van zes uur richting de Catalaanse hoofdstad. “Ik ben sinds de promotie nog niet op de Bosuil geraakt. In Barcelona naar ‘den Antwerp’ kunnen gaan kijken is gewoon de max.”

Diederik Geypen

LEES OOK. Barcelona neemt drastische maatregelen voor ‘risicomatch’ tegen Antwerp: van shirtverbod in de binnenstad tot ID-controle aan stadion

Jerry Muts week 23 jaar geleden uit naar de Costa Blanca. In hartje Benidorm richtte hij samen met zijn Dominicaanse echtgenote Yenny Díaz Abramson (47) zeven jaar geleden Panaché op, een bistro die bijna heel het voetbalseizoen lang Antwerpsupporters over de vloer krijgt. “In de zomer zijn dat veelal passanten, toeristen. Vanaf oktober komen de gepensioneerden, de overwinteraars naar hier. Het leeft hier enorm”, vertelt Muts net voor hij de bus richting Barcelona opstapt.

Panaché is ook de thuisbasis van ASC Costa Blanca, de eerste supportersclub van de Great Old in Spanje die er ooit kwam. Ondertussen telt de vereniging bijna honderd leden. “Iedere wedstrijd van Antwerp zit het café helemaal vol. Zelf nog naar de Bosuil gaan zit er voor mij niet meer in. De laatste keer dat ik er geweest ben speelde Antwerp nog in tweede klasse (lacht).” Toch is Muts dankzij zijn beroemde spandoek van de supportersclub er altijd een beetje bij. “Naast een door alle spelers gehandtekend exemplaar dat in het café hangt, bestaat er ook een duplicaat dat met vrienden van ons elke thuis- en uitmatch meegaat. Óók naar Barcelona.”

Het spandoek van café Panaché zal dinsdagavond in het bezoekersvak van het Olympisch Stadion op Montjuïc shinen als nooit tevoren. Muts zelf, en de veertig Antwerpfans die met hem meereizen, zullen echter tussen de Barçasupporters plaatsnemen. “Omdat ik in Spanje woon, mocht ik van de autoriteiten geen tickets voor het uitvak bestellen. Een beetje vreemd, maar kom. Iedereen van ons zal neutraal gekleed zijn. Uit goede bron heb ik vernomen dat er 3.000 Antwerpfans tussen de locals zouden zitten. We zijn dus zeker niet alleen (knipoogt).”

Met welk resultaat hoopt Muts na de wedstrijd terug te keren naar Benidorm? “Ik weet niet of we kans maken, zelfs al is Barça maar een derde zo goed als afgelopen weekend tegen Real Betis. In een mindere dag en een superdag van Antwerp kunnen we hopelijk een punt pakken. Ik teken voor een 0-0.”

LEES OOK. Voor zoon Guido Belcanto en Catalaanse vriendin is Barcelona-Antwerp de ultieme relatietest: “Het wordt onze leukste date óóit”