De voormalige nummer 2 van Bpost sleept zijn ex-werkgever en Dirk Tirez voor de rechter

Jean Muls daagt Bpost en zijn voormalige baas voor de rechtbank, zo vernam RTBF. De voormalige nummer 2 van het postbedrijf is van mening dat zijn ontslag onterecht was.

In het nieuws: Muls gaat in de aanval.

  • De voormalige nummer 2 gelooft dat zijn werkgever en voormalige baas hebben geprobeerd hem het zwijgen op te leggen door zijn ontslag uit te lokken in de krantenconsessie-affaire.
  • De zogenaamde krantenconcessie is een contract voor de herdistributie van kranten in brievenbussen, waarbij royale subsidies worden toegekend. Destijds ging het om 170 miljoen euro per jaar.
  • Zoals blijkt uit het boek “Bpost Hold-Up“, geschreven door onze journalisten Wouter Verschelden en Emmanuel Vanbrussel, wordt Bpost beschuldigd van fraude omdat het afspraken heeft gemaakt met bepaalde persuitgevers en zijn belangrijkste concurrent om het befaamde contract in de wacht te slepen.
  • “De chronologie van de feiten en gebeurtenissen in deze zaak leidt tot de conclusie dat Bpost het contract van de heer Muls heeft beëindigd als vergelding, omdat de heer Muls intern, als klokkenluider, de kwestie van collusie in de zaak met betrekking tot de toekenning van de krantendistributie aan de orde had gesteld en hij de bereidheid had geuit om deze zaak verder te onderzoeken. Hierdoor is er sprake van misbruik van het ontslagrecht”, aldus de dagvaarding.

De essentie: Wat eist Muls exact?

  • Muls vraagt Tirez om een symbolische euro, maar vooral om uitleg. Hij is van mening dat de voormalige nummer 1 al op de hoogte was van de fraude toen hij het perscontractdossier overhandigde, zonder iets tegen hem gezegd te hebben.
  • Voorts eist hij van Bpost 17 weken onbetaald salaris, een prestatiebonus en een schadevergoeding voor oneerlijk ontslag van een klokkenluider. In totaal bedraagt de claim 200.000 euro.
  • Toch was de ontslagvergoeding van Muls al behoorlijk hoog. De voormalige nummer 2 kreeg 619.000 euro, terwijl hij nog maar een paar maanden bij het bedrijf werkte. Hij werd in januari 2022 aangenomen en in oktober ontslagen.

(ns/nd)

Meer