© EPA-EFE

Meer dan duizend Londense politieagenten gesanctioneerd na reeks schandalen

Meer dan duizend Londense politieagenten zijn in het afgelopen jaar geschorst of overgeplaatst na een reeks schandalen. Dat meldt Scotland Yard. “We zullen nog een jaar, twee jaar of meer nodig hebben om de corrupte agenten uit te roeien”, aldus plaatsvervangend adjunct-commissaris Stuart Cundy.

jvh
Bron: BELGA

De Londense Metropolitan Police die 34.000 leden telt, heeft te kampen met een zware vertrouwenscrisis na de onthulling van een reeks misdaden door politieagenten. 

Zo werd politieagent David Carrick in februari veroordeeld tot een levenslange celstraf voor tientallen verkrachtingen en seksueel misbruik van twaalf vrouwen toen hij agent was. De politie slaagde er negen keer niet in om de serieverkrachter te arresteren, die zeventien jaar lang in dienst was. 

In maart 2021 werd bovendien de Londense Sarah Everard verkracht en vermoord door politieagent Wayne Couzens, die eveneens veroordeeld werd tot levenslang. De politie werd ervan beschuldigd alarmerende signalen in zijn gedrag te hebben genegeerd. 

Naast die twee spraakmakende zaken worden in verschillende rapporten racisme, homofobie en misogynie aangeklaagd binnen de politie. Van veel kanten wordt dan ook opgeroepen tot hervormingen. 

In het afgelopen jaar zijn al 201 politieagenten geschorst en 860 overgeplaatst, aldus de Met. “Dat is bijna de omvang van een kleine politiemacht elders in het land. Dat is een groot aantal”, aldus Cundy. Eén agent op de 34 werd gesanctioneerd. 

Nog eens 100 politieagenten werden in een jaar tijd ontslagen voor ernstige fouten, 66 procent meer dan de voorgaande jaren, aldus Scotland Yard nog, zonder details te geven over de fouten. Nog eens 275 agenten (tegenover 136 een jaar eerder) wachten op een hoorzitting vanwege ernstig wangedrag. Voor een aanzienlijk deel van hen gaat het om beschuldigingen van geweld tegen vrouwen. 

Het aantal meldingen van wangedrag is in het afgelopen jaar bovendien verdubbeld.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer