Olifanten op zoek naar water in Hwange National Park (foto 10 november 2019).
Copyright 2019 The Associated Press. All rights reserved.

Massa olifanten uit Zimbabwe onderweg naar Botswana, op zoek naar water en dat is veel vroeger dan anders

Grote groepen olifanten en andere wilde dieren zijn ongewoon vroeg voor de tijd van het jaar op weg van Zimbabwe naar buurland Botswana. De dieren uit Hwange National Park zijn op zoek naar water, na een periode van erge droogte. Het gaat om de grootste groep dieren die uit het park wegtrekt in vier jaar. "Ik kan niet zeggen of het er honderden of duizenden zijn, maar het zijn er veel", zegt een woordvoerder.

Hwange National Park is ongeveer 14.600 kilometer groot en ligt in het noordwesten van Zimbabwe, in het zuiden van Afrika, aan de grens met Botswana. Het is het grootste wildpark van het land en de thuisbasis van meer dan 100 zoogdier- en meer dan 400 vogelsoorten. Vooral de olifanten doen het er erg goed, met naar schatting zowat 50.000 exemplaren.

De dieren zijn afhankelijk van de waterpoelen en plassen in het park voor hun drinkwater, maar de laatste jaren komen die waterbronnen geregeld droog te staan. Dieren gaan dan op zoek naar andere plekken waar wel nog water te vinden is. Een "trek" is dus niet ongewoon, maar deze keer is de situatie volgens het wildpark wel uitzonderlijk.

"Te vroeg"

"Veel dieren hebben zich al verplaatst vanuit Hwange National Park naar Botswana, of zijn nog onderweg", zegt Tinashe Farawo, woordvoerder van Zimbabwe Parks and Wildlife Management Authority. "Ik kan niet zeggen hoeveel olifanten onderweg zijn, of het er nu honderden of duizenden zijn, maar het zijn er veel." En niet alleen olifanten zijn vertrokken, maar ook buffels "en alle soorten dieren in het park" zijn in groten getale onderweg.

De migratie is volgens Farawo al in augustus begonnen, en dat is erg vroeg voor de tijd van het jaar. "Eigenlijk te vroeg", zegt hij. De waterpoelen zijn eerder droog komen te staan dan normaal, wat Farawo wijt aan de klimaatverandering. "Het aantal dieren dat migreert, is in de loop der jaren zeer zeker gestegen, een gevolg van toenemende watertekorten", voegt hij daaraan toe.

Een groepje olifanten steekt een weg over in Hwange National Park in Zimbabwe (foto 26 mei 2022).
AFP or licensors

Conflicten

De massa-migratie van olifanten en andere wilde dieren kan mogelijk leiden tot meer confrontaties met de mens. "Meer dieren zullen bewoonde gebieden doorkruisen, mensen zullen met hen concurreren om water", vreest Farawo.

Conflicten tussen mensen en wilde dieren komen in bepaalde delen van Zimbabwe vaker voor, deels een gevolg van het feit dat er meer mensen komen wonen. Vorig jaar werden volgens overheidscijfers 60 mensen gedood in confrontaties met olifanten.

Risico

In Zimbabwe leven in totaal ongeveer 100.000 olifanten, de op een na grootste populatie in het wild. Volgens experts zijn er bijna twee keer meer olifanten dan waar de nationale parken capaciteit voor hebben. De grootste olifantenpopulatie in het wild leeft in Botswana, ongeveer 130.000 dieren.

Het IPCC, het internationale klimaatpanel van de Verenigde Naties dat de toestand van ons klimaat evalueert en een toekomstbeeld schetst, heeft het zuiden van Afrika in zijn rapporten bestempeld als een regio die onder druk staat. Het gebied loopt verhoogde risico's op extreme hitte en een tekort aan regen als gevolg van de klimaatverandering.

Meest gelezen