Direct naar artikelinhoud
In kaart en grafiekMobiliteit

Hoeveel auto’s hebben de gezinnen in uw gemeente? Bekijk hier alle cijfers

Hoeveel auto’s hebben de gezinnen in uw gemeente? Bekijk hier alle cijfers
Beeld Klaas De Scheirder

Meer dan een kwart van de Belgische huishoudens bezit geen eigen auto. Bij de alleenstaanden zonder kinderen loopt dit zelfs op tot de helft. Toch zijn de regionale verschillen groot: in Brussel heeft liefst 72 procent van de alleenstaanden geen auto. Bekijk hieronder de cijfers voor uw gemeente.

Hoeveel auto's telt elke Belgische gemeente? Door het hoge aantal bedrijfswagens in ons land – die op naam en de locatie van een onderneming of leasefirma zijn ingeschreven – was er op die eenvoudige vraag lang geen eenduidig antwoord te vinden. Statistiekbureau StatBel maakt pas sinds enkele jaren een dubbele koppeling van de bevolkingscijfers met het wagenpark enerzijds en met de fiscale gegevens uit de belastingaangiften anderzijds. Zowel zelfstandigen als werknemers moeten daarop namelijk een voordeel van alle aard opgeven als ze een bedrijfswagen gebruiken.

Uit de nieuwste data blijkt dat Belgische huishoudens in 2022 gemiddeld 1,06 wagens bezaten, net zoals in 2021. Op gewestelijk niveau ligt het Brussels Hoofdstedelijk Gewest met 0,57 wagen per huishouden ver onder het nationale gemiddelde, of een daling met 2 procent ten opzichte van 2021. “Deze lage waarde heeft te maken met het stedelijke karakter van Brussel”, aldus StatBel. “Waalse huishoudens bezitten gemiddeld 1,11 wagens, een cijfer dat onveranderd is sinds 2020. De Vlaamse huishoudens bezitten gemiddeld 1,13 wagens, een lichte daling van één procent ten opzichte van 2021.”

Het interessantst zijn echter de cijfers achter de gemiddelden. Zo valt op dat 27,1 procent van alle huishoudens, of het nu gaat om alleenstaanden, koppels zonder kinderen of koppels met kinderen, géén auto heeft. In absolute cijfers gaat het om 1,38 miljoen van de 5,07 miljoen huishoudens. Zij zijn dus op andere vervoersmodi zoals de fiets of het openbaar vervoer aangewezen om zich te verplaatsen. Iets meer dan 6.500 huishoudens in België - afgerond 0,1 procent - hebben trouwens meer dan vijf auto’s.

Bij de alleenwonenden vormen de autolozen ongeveer de helft, met 49,1 procent. Ook eenoudergezinnen hebben met bijna 30 procent vaak geen auto. Koppels met inwonende kinderen hebben het vaakst een auto, slechts een kleine 10 procent heeft er geen.

Ook de regionale verschillen vallen op. In het Brussels Gewest hebben meer dan dubbel zoveel huishoudens geen eigen auto als in Vlaanderen: 54,5 procent versus 23 procent. Ook bij de alleenstaanden zijn de verschillen groot. In Vlaanderen gaat het om 45,5 procent zonder eigen auto, in Brussel om liefst 71,8 procent.

Zoals StatBel al aangaf situeren de geografische verschillen zich echter tussen verstedelijkte gebieden en het platteland. Ook in grotere Vlaamse steden als Leuven (44,7 procent), Antwerpen (42,9 procent), Gent (39 procent) en Mechelen (29,4 procent) hebben door de betere bereikbaarheid relatief gezien meer gezinnen geen auto. Daarnaast bezitten de inwoners van de kustgemeenten tegenover het Vlaamse gemiddelde minder vaak een eigen wagen, waarschijnlijk door het hogere aantal gepensioneerden.

In landelijke gemeenten als het Oost-Vlaamse Horebeke (11,4 procent) en het Vlaams-Brabantse Tremelo (12,6 procent) wonen dan weer opvallend weinig huishoudens zonder auto. Hier spelen vooral het lagere aanbod aan openbaar vervoer en de grotere afstand hun rol. ‘Rijkere’ gemeenten zoals Schilde en Sint-Martens-Latem tellen dan weer het hoogste aantal gezinnen met drie of meer auto’s.

Ook bij de alleenstaanden zonder kinderen zijn de verschillen groot. Zo heeft 63 procent van de bijna 105.000 Antwerpse alleenwonenden geen wagen, terwijl dit in landelijke gebieden eerder rond de 30 procent ligt.

Hoeveel auto's bezitten de gezinnen in uw gemeente? Bekijk het hierboven op de kaart of zoek uw gemeente in de tabel hieronder: