Pakjeswet om komaf te maken met wantoestanden bij pakjesdiensten in eerste lezing goedgekeurd

De bevoegde Kamercommissie heeft dinsdag het licht op groen gezet voor de pakjeswet, waarmee minister Petra De Sutter komaf wil maken met wantoestanden bij de pakjesdiensten. Op vraag van oppositiepartijen N-VA, Vlaams Belang en PVDA komt er nog een tweede lezing. Nadien moet de tekst nog langs de plenaire vergadering passeren.

gjs
Bron: BELGA

“We nemen het voortouw in de strijd tegen de race to the bottom met de arbeidsvoorwaarden van de pakjesbezorgers. Geen doodvermoeide bezorgers meer achter het stuur die eindeloze dagen moeten kloppen,’ zegt De Sutter.

Haar wetsontwerp heeft al een lang parcours achter de rug. De wettekst voorziet onder meer dat koeriers maximaal 9 uur per dag pakjes mogen bezorgen. In totaal gaat het om maximum 56 uur per week, maximaal 90 uur per twee weken en maximaal twee keer per week 10 uur. Daarnaast komt er ook een wettelijke minimumvergoeding voor de koeriers. 

Rapportageplicht

Het aangepaste ontwerp regelt onder meer dat er een wettelijke basis komt voor de rapportageplicht van postbedrijven aan het Belgisch Instituut voor postdiensten en telecommunicatie (BIPT). Ook de registratieplicht voor de distributietijd van de pakketbezorgers krijgt een wettelijke basis. 

Door de tekst zal elke kmo die pakjes levert voor een groter postbedrijf ten minste een minimumvergoeding krijgen. Dat moet de sector minder gevoelig voor zwartwerk of andere fiscale fraude maken. Daarnaast moet een nieuw aanmeldingssysteem de transparantie opkrikken.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen