Trump onder vuur binnen eigen partij omdat hij weigert zich achter abortusverbod te scharen

Dat Donald Trump weigert om zich achter een nationaal abortusverbod te scharen, komt de Republikeinse presidentskandidaat op heel wat kritiek van binnen de eigen partij te staan.

mtm
Bron: AP

Tijdens zijn toespraak in ‘Meet the press’ op NBC zondag weigerde Donald Trump herhaaldelijk te zeggen of hij een federaal verbod op abortus zou steunen of niet. De voormalige president gaf zelfs openlijk kritiek op een abortuswet uit Florida die eerder dit jaar werd ondertekend door Ron DeSantis, een van zijn uitdagers om de Republikeinse nominatie voor de presidentsverkiezingen in de wacht te slepen.

Die wet verbiedt abortus na zes weken, een moment waarop veel vrouwen nog niet eens weten of ze zwanger zijn. “Wat DeSantis gedaan heeft (het ondertekenen van de wet, red.), is iets verschrikkelijks, een vreselijke vergissing”, aldus Trump zondag.

DeSantis ziet de uitspraken van Trump duidelijk als een kans om wat momentum in de verkiezingscampagne te winnen en mogelijk wat meer conservatieve partijleden naar zijn kamp te krijgen. “Ik weet niet hoe je zelfs maar kan beweren dat je pro-life (tegen abortus, red.) bent, als je staten bekritiseert waarin ze het leven van baby’s beschermen”, zo reageerde de gouverneur van Florida maandag.

Ook andere vooraanstaande Republikeinen, zoals voormalig vicepresident Mike Pence, senator Tim Scott (South Carolina), gouverneur Kim Reynolds (Iowa) verklaarden in het verleden al voorstander te zijn van een (zeer streng) nationaal abortusverbod. “Ik ben enorm teleurgesteld”, zo verklaarde ook de Republikeinse afgevaardigde John McGravy (South Carolina) na het interview van Trump. “Zijn woorden waren totaal niet in overeenstemming met zijn onwankelbare pro-life steun tijdens zijn presidentschap.”

‘Roe v. Wade’

Trump daarentegen noemde zichzelf al “de meest pro-life president in de Amerikaanse geschiedenis” en verklaarde dat drie van zijn keuzes bij het Hooggerechtshof deel uitmaakten van de conservatie meerderheid die het ‘Roe v. Wade’-arrest (dat stelde dat de meeste wettelijke restricties op abortus ongrondwettelijk waren) ten val bracht.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer