Radio2

Australische en Zuid-Koreaanse turners trainen voor WK in gloednieuwe gymhal in Kalmthout

In Kalmthout wordt de gloednieuwe turnzaal van turnclub Dynamika optimaal gebruikt. De Zuid-Koreaanse en Australische delegaties voor het WK Turnen in Antwerpen trainen daar om topfit aan de start van het WK te komen. "Voor Dynamika is het een uniek gebeuren", zegt voorzitter Tom Van Hauwaert. "We genieten ten volle van hun aanwezigheid, deze zaal is gemaakt voor turnen van dit niveau." 

De Australische en Zuid-Koreaanse turners bereiden zich niet in Antwerpen voor op het WK Turnen van volgende week, maar wel in Kalmthout. Daar staat sinds deze zomer een gloednieuwe turnzaal van het allerhoogste niveau. "Alleen in de Topgymnastiekhal in Gent vind je dezelfde toestellen en accommodatie", zegt voorzitter van gymclub Dynamika, Tom Van Hauwaert. "Wij hebben hier exact dezelfde turntoestellen die ook op het WK in Antwerpen worden gebruikt. Daarom hebben de delegaties van de twee landen hun weg naar hier gevonden."

Tijdens de rondleiding in de turnzaal door de trotse voorzitter, botst onze reporter bijna op een Zuid-Koreaanse turnster. "Dat is Yeo Seo-jeong. Je hebt dus bijna een olympisch medaillewinnaar omver gelopen," lacht Van Hauwaert. "Op de Olympische Spelen in Tokio heeft ze een bronzen medaille behaald. Haar vader is ook een olympisch medaillewinnaar. Dit is dus echt de top van het turnen." De twee landenteams lopen ook door elkaar in de zaal. "Ik vind het zelf ook wat raar. Ze lijken geen geheimen voor elkaar te hebben als het over trainingsmethodes gaat." 

Videospeler inladen...

5 miljoen euro

De state of the art turnzaal heeft zo'n vijf miljoen euro gekost. Sport Vlaanderen en de gemeente Kalmthout betaalden een deel, maar Dynamika stak ook veel geld in het complex. Dat geld hopen ze terug te verdienen door de zaal te verhuren. "Dat lukt al aardig. Er komen turners van heinde en verre om hier te trainen. We organiseren ook kampjes en de turners kunnen hier zelfs in het complex blijven slapen."

Dat de zaal van wereldniveau is, bevestigt de Australische topturnster Georgia Godwin. "We kunnen ons hier perfect voorbereiden op het WK. Alle toestellen zijn gloednieuw en ze zijn van de hoogste kwaliteit. En Tom helpt ons goed, we mogen hem bijna alles vragen." De Australiërs zijn trouwens al langer dan een week aan het turnen daar in Kalmthout. "Ze hadden ook al wedstrijden in Parijs. Daar hebben ze zich hier ook op voorbereid. En ze zijn ook zo vroeg om geen last te hebben van de jetlag."

Vriendelijk en beleefd

In zijn stoutste dromen zou Van Hauwaert graag het Amerikaanse team over de vloer hebben, de absolute wereldtop. Al zou dat ook nadelen hebben. "Journalisten zouden hier niet zomaar binnen mogen. En ik misschien ook niet. Ze zouden hier ook met twee keer zoveel volk staan." Het Australische en Zuid-Koreaanse team zijn veeleisend, maar ze zijn beleefd en vragen alles heel vriendelijk. "Zo moesten bepaalde toestellen op een andere plek gezet worden. Ze stonden namelijk in het zicht van turners die op een ander toestel aan het turnen waren en dat stoort bij de afsprong."  

Van Hauwaert heeft enkele Australiërs zelfs al thuis over de vloer gehad. "Om hun spieren te ontspannen, zijn de mannelijke turners al een paar keer bij mij thuis komen zwemmen." De landenteams bereiden zich de komende week nog voor in de zaal van Dynamika, dinsdag verhuizen ze naar Antwerpen. Het WK Turnen gaat op 30 september van start. Van Hauwaert en de andere leden van de club genieten dus nog enkele dagen van de trainende topturners. "Dit zijn echt hoogdagen voor de club."

Voorzitter turnclub Dynamika Tom Van Hauwaert bij de Australische turnsters
Radio2

Meest gelezen