Onderzoek naar corruptie binnen Europees Parlement lamgelegd door nieuwe procedureslag

Het onderzoek naar de vermoedelijke corruptie binnen het Europees Parlement ligt stil door een nieuwe procedureslag. "Het hele dossier ligt hierdoor zo’n jaar stil", zegt advocaat Sven Mary, die de procedure in gang zette ter verdediging van voormalig vicevoorzitter van het Europees Parlement, Eva Kaili. "Ik verwacht dat het hele dossier voor mijn cliënt nietig zal worden verklaard."

Het federaal parket voert al enkele maanden een grootscheeps onderzoek naar pogingen van de Golfstaat Qatar en Marokko om de economische en politieke besluitvorming van het Europees Parlement te beïnvloeden.

Beide landen zouden via voormalig Italiaans Europarlementslid Pier Antonio Panzeri en diens vzw Fight Impunity geprobeerd hebben invloed uit te oefenen op beslissingen en resoluties van het Europees Parlement.

Een van de vermoedelijke spilfiguren in de hele zaak is Eva Kaili, de Griekse voormalige vicevoorzitter van het Europees Parlement. Zij werd op 9 december 2022 opgepakt bij een politieactie. Volgens haar advocaten werden de Europese rechtsregels rond de parlementaire onschendbaarheid daarbij geschonden.

Er liep al een onderzoek, waarbij er in 2021 een infiltratie is geweest in het Europees Parlement door onze Staatsveiligheid en andere politiediensten

Advocaat Sven Mary betwist dat Eva Kaili op 'heterdaad' werd betrapt

"Het federaal parket heeft haar onschendbaarheid niet willen opheffen, terwijl dat toch een van de basisvoorwaarden is om een lid van het Europees Parlement te kunnen vervolgen", zegt advocaat Sven Mary. "Het ging niet om een betrapping op heterdaad, zoals wordt beweerd." Er liep volgens Mary al een onderzoek, waarbij er in 2021 een infiltratie is geweest in het Europees Parlement door de Staatsveiligheid en andere politiediensten.

"In juni 2022 is er dan een gerechtelijk onderzoek geopend, waarbij er afluistertechnieken en observaties werden uitgevoerd die volgens ons niet rechtsgeldig zijn. Wij vragen het hof om dat nu te controleren."

Onderzoeksrechter Michel Claise onder de loep

De demarche van de verdediging van Kaili heeft grote gevolgen voor de rest van het onderzoek. Zo krijgen alle in verdenking gestelde personen inzage in het dossier voor de hele periode van de procedure voor de Kamer van Inbeschuldigingstelling (KI).

"Het hele dossier ligt daardoor stil", zegt Mary. "Er mogen geen onderzoeksdaden meer worden uitgevoerd zolang de KI zich buigt over de regelmatigheid van de procedure."

Het federaal parket heeft dinsdag ook gevraagd aan de Kamer van Inbeschuldigingstelling om de rol van onderzoeksrechter Michel Claise te onderzoeken, die in juni een stap opzij zette toen aan het licht kwam dat zijn zoon de zakenpartner is van de zoon van Europees Parlementslid Marie Arena (PS), die als verdachte wordt genoemd in de zaak.

Mei 2024

De hele zaak werd uitgesteld naar 14 mei 2024, zodat de betrokken partijen het 25.000 pagina’s tellende dossier kunnen lezen en een standpunt kunnen innemen. Daarna zal er een kalender worden opgesteld voor de debatten.

Een uitspraak van de KI omtrent de regelmatigheid van de procedure wordt pas in september 2024 verwacht. "Ik verwacht dat het recht wordt toegepast en dat de hele zaak voor Eva Kaili nietig zal worden verklaard", maakt Mary zich sterk.

Meest gelezen