Armeense soldaat bij de grens
Copyright 2020 The Associated Press. All rights reserved.

Het "vergeten conflict" over Nagorno-Karabach laait weer op: hoe zit dat nu weer?

In Nagorno-Karabach, de door Armeniƫ en Azerbeidzjan betwiste regio in de Zuidelijke Kaukasus, is het "vergeten conflict" opnieuw opgelaaid. Wat houdt het conflict in? En waarom komt het niet tot oplossing? 5 vragen en antwoorden.

1. Waarover gaat het conflict?

Het conflict over Nagorno-Karabach is een territoriaal en etnisch conflict tussen ArmeniĆ« en Azerbeidzjan.Ā 

De discussie gaat deels over grondgebied.Ā Nagorno-Karabach is een klein gebied in deĀ zuidelijke Kaukasus, ten zuiden van Rusland en TsjetsjeniĆ«. Het is ongeveer anderhalf keer zo groot als de provincie Antwerpen.Ā Nagorno-Karabach wordt internationaal erkend als onderdeel van Azerbeidzjan.Ā 

De regio is ook (bijna) volledig omgeven door Azerbeidzjaans grondgebied. Enkel de Latsjin-corridor, een smalle strook land, verbindt Nagorno-Karabach met ArmeniĆ«.Ā Toch is de meerderheid van de inwoners Armeens.

De essentie van het conflict gaat over etniciteit en identiteit. De Armeniƫrs in Nagorno-Karabach pleiten voor autonomie en aansluiting bij Armeniƫ, maar ook Azerbeidzjan maakt aanspraak op het gebied.

2. Wat is er allemaal gebeurd?

ArmeniĆ« en Azerbeidzjan hebben eenĀ lange geschiedenis van conflicten. De ruzie over Nagorno-Karabach vindt zijn oorsprong in de vroege 20e eeuw. Kort na de Russische Revolutie in 1917 vochten ze al een oorlog uit om het gebied.Ā Beide buurlanden werden als Sovjetrepublieken ingelijfd bij de Sovjet-Unie. Nagorno-Karabach werdĀ door Stalin overgedragenĀ van ArmeniĆ« naar Azerbeidzjan om Turkije, grote buur van de Azeri's, gunstig te stemmen.Ā 

Onder het sovjetbestuur werden de nationalistische en religieuze tegenstellingen tussen ArmeniĆ« en Azerbeidzjan - het ene land is christelijk, het andere islamitisch -Ā  uitgevlakt.

Maar al kort voorĀ de val van de Sovjet-Unie, in 1988, escaleerden de spanningen tussen de twee buurlanden. De inzet was Nagorno-Karabach, waar de Armeense bevolking de onafhankelijkheid opeiste. ArmeniĆ«rs eisten dat de regio opnieuw deel zou uitmaken van ArmeniĆ«, zoals dat vroeger was.

Het conflict werd niet beslecht, en met de val van de Sovjet-Unie in 1991 brak een nieuwe oorlog uit tussen de nu opnieuw onafhankelijke staten ArmeniĆ« en Azerbeidzjan. Tijdens het drie jaar durende conflict stierven 30.000 mensen.Ā 

In 1994 tekenden de buurlanden eenĀ wapenstilstand. Dat is niet hetzelfde als een vredesverdrag. Het conflict is dus nog steeds onopgelost.Ā De status quo bevalt geen van de partijen: de Armeense inwoners van Nagorno-Karabach willen hun aanhechting bij ArmeniĆ« formeel maken, Azerbeidzjan wil de controle over het gebied terug.

Op dit moment hoort de regio officieel bij Azerbeidzjan, maar de ArmeniĆ«rs regeren Nagorno-Karabach als "autonoom", de facto onafhankelijk gebied. Meer dan een half miljoen Azeri's moesten vluchten uit het gebied tussen Nagorno-Karabach en de republiek ArmeniĆ«.Ā 

Het verdrag blijft bovendien erg wankel. In 2016 en 2020 flakkerde het geweld in de regio opnieuw op. Rusland heeft toen bemiddeld om opnieuw een staakt-het-vuren tot stand te brengen. ArmeniĆ« moest wel eenĀ groot gebied afstaanĀ aan Azerbeidzjan.

3. Welke rol speelt Rusland in het conflict?

Voor Rusland is het gebied in en rond ArmeniĆ« en Azerbeidzjan van groot belang. Het heeft veelĀ belangrijke energiebronnen en transportroutes. Nagorno-Karabach ligt dicht bij belangrijke olie- en gaspijpleidingen die vanaf de Kaspische Zee door GeorgiĆ« en Turkije naar Europa lopen. Rusland heeft belang bij stabiliteit en invloed in de regio om er zijnĀ geopolitieke doelenĀ te behalen.Ā 

Daarom levert Rusland ookĀ wapens en militaire uitrustingĀ aan beide partijen, al verschilt de relatie op militair vlak wel. ArmeniĆ«, een christelijk land in een islamitische regio, krijgt traditioneel de steun van de christelijk-orthodoxe geloofsgenoten in Moskou. Rusland heeft ook een bijstandsverdrag met het land en levert proportioneel ook meer wapens aan ArmeniĆ«.Ā 

In 2020 trad het land op als grote bemiddelaar toen het conflict opnieuw dreigde te escaleren. Russische vredestroepen probeerden sindsdien ook de Latsjin-corridor te bewaken. Als het land wordt aangevallen, moet Rusland het land bijstaan.

Behalve in 2022, toen schoot het Russische leger niet te hulp wanneer het Armeense leger werd aangevallen door Azerbeidzjan.Ā Nochtans heeft Rusland een militaire basis in ArmeniĆ« van groot strategisch belang. ArmeniĆ« voelt zich sindsdien dus een stuk onzekerder over die Russische hulp.

Toch wordt er ook druk gespeculeerd over de afnemende invloed van Rusland in de regio. Sinds het Westen meer en meer betrokken is bij de vredesonderhandelingen, lijkt ook de invloed van Rusland af te nemen.

4. Spelen ook andere (buur)landen een rol?

Ja, ook Turkije heeft een vinger in de pap. Het land is dĆ© erfvijand van de ArmeniĆ«rs en levert steun aan Azerbeidzjan.Ā De relaties tussen Turkije en ArmeniĆ« worden al een eeuw overschaduwd door de brutale volkerenmoord op ArmeniĆ«rs door Turkije in het begin van de 20 eeuw, een herinnering die nog sterk doorleeft in ArmeniĆ« en bij de Armeense diaspora.

OokĀ Iran, dat grenst aan beide landen, is een belangrijke speler in de regio. Iran heeft een complexe relatie met Azerbeidzjan. Net als Iran is dat een overwegend sjiitisch land, maar etnisch zijn de Azeri's vooral verwant aan Turken en andere Centraal-Aziatische volkeren.

De Azeri's vormen ook de grootste etnische minderheid in Iran: er wonen meer Azeri's in Iran dan in Azerbeidzjan zelf. Teheran is er niet zo happig op om Azerbeidzjan uitdrukkelijk te steunen, want dat zou de Azeri's in eigen land wel eens op gedachten kunnen brengen.Ā 

5. Is er zicht op een oplossing?

Het conflict is al decennialang bezig en ondanks verschillende pogingen om een vredesverdrag op te stellen, is er nog geen oplossing gevonden voor het conflict.Ā 

Om een duurzame oplossing te vinden voorĀ het Nagorno-Karabach-conflict is de medewerking en bereidheid van zowel ArmeniĆ« als Azerbeidzjan vereist, evenals de betrokkenheid van internationale actoren zoals Rusland, Frankrijk en de Verenigde Staten.

Hoewel er geen eenvoudige oplossing bestaat voor dit complexe conflict, groeit dankzij voortdurende inspanningen wel de hoop op een vreedzame oplossing in de toekomst.

Meest gelezen