© Streamz/Play4

Broers Jonna en Kevin over ‘Love Island’- en ‘Klopjacht’-avontuur: “We deden het niet om bekend te worden”

Het tv-avontuur zit erop voor de Willebroekse broers Jonna (23) en Kevin (21) Tshinkobo. Zaterdag verscheen de finale van ‘Love Island’ op Streamz, zondagavond maakten ze hun allerlaatste opwachting in ‘Klopjacht’. De broers blikken terug op enkele spannende maanden.

Kevin en Jonathan verlieten Tenerife afgelopen weekend al – de finale van Love Island werd een dag op voorhand opgenomen – maar Willebroek zagen ze nog niet terug. Kevin trok meteen naar Zwolle in het gezelschap van Lot (20), de knappe jongedame die zijn hart stal op Love Island. Ze haalden de finale net niet. Oudere broer Jonna leek ook op een roze liefdeswolk te leven in Nederland, maar die plofte al snel na thuiskomst. Maandag maakten hij en Nycole (21) bekend niet langer een koppel te zijn. Jonna had de Amsterdamse met Braziliaanse roots vlak voor de finale gevraagd zijn vriendin te zijn. Ze werden derde.

Jonna en Nycole/ Lot en Kevin.© Streamz

De broers zongen het langer uit in de datingshow dan in Play4-programma Klopjacht. Daar werden ze na vier dagen op de vlucht opgepakt. Toch zijn ze trots. “Kijk, we spelen liever een superspannende basketbalwedstrijd die we verliezen, dan een eentonige match die we met 100-0 winnen”, leggen de broers, beide basketbalcoach, uit. “Zo was het ook met Klopjacht. We hebben vooraf tegen de makers gezegd: liever kort maar spannend, dan heel lang en saai. Dat is gelukt.”

Een stomme fout zorgde ervoor dat het een kort maar krachtig avontuur werd. De broers lieten zich oppakken door op 4G te surfen op een smartphone. Ze dachten dat een VPN-verbinding hun locatie zou afschermen, maar dat werkt alleen als je met wifi verbindt. Op het kot van een maat in Leuven werden ze ingerekend. “We werden naar het hoofdkwartier gebracht voor ondervraging. Daar hebben we Danny ontmoet”, lachen de broers die de teamleider van de speurders graag bestempelden als “boze wesp”. “Hij zei: ‘ik ben geen boze wesp, nu ik jullie heb ingerekend ben ik een vrolijke vlinder’. (lacht)

De broers in ‘Klopjacht’. Jonna verplaatste zich vaak op een step omwille van zijn reuma.© Play4

Over de speurders hebben de broers niets dan mooie woorden. “Het zijn echt toffe mensen allemaal. Dat wordt niet genoeg getoond”, zegt Kevin. “Ik heb nog contact gehad met Tim Cools, de cyberspecialist. We hebben elkaar wat geplaagd in berichtjes. Hij maakte mopjes over onze domme fout en over Love Island.” Jonna en Kevin hopen hen nog terug te zien. “We zouden op een avond samen met alle kandidaten en speurders naar een aflevering kijken. Hopelijk hebben we dat nog niet gemist terwijl we op Love Island waren”, vertelt Jonna.

Kapotte droom

Een programma als Klopjacht was geen logische keuze voor Jonna. Als 19-jarige kreeg hij te horen dat hij reuma heeft. “Kilometers stappen kan ik niet, dan krijg ik te veel pijn in mijn gewrichten”, legt hij uit. De oudste van de twee broers verplaatste zich daarom voor een groot deel van de vlucht per step.

Jonna’s diagnose was vier jaar geleden een dikke streep door zijn droom. “Ik wou op hoog niveau basketbal spelen en was goed op weg. Maar plots had ik pijn na trainingen en wedstrijden. Het werd steeds erger, dus gingen we naar de dokter. Toen die me de stempel reuma gaf, dacht ik: dat kan goed zijn, maar ik ga wel gewoon blijven spelen. Ik wou me forceren. Uiteindelijk kon ik na een training twee dagen lang niet meer wandelen of bewegen. De huisarts zei toen: ‘Jonna, je moet nu meteen stoppen.’”

Een harde pil om te slikken. “Ik heb een jaar lang in stilte afgezien”, vertelt Jonna. “Niemand wist hoe diep ik zat. Uiteindelijk ben ik erbovenop gekomen door mijn geloof.” Reumaremmers en andere medicatie zouden de pijn met de tijd minder moeten maken. Zijn liefde voor basketbal leeft hij nu uit als coach.

Geloof in de liefde

Een maand na de opnames van Klopjacht in mei, schreef Jonna zich in voor Love Island. Ondanks zijn twijfels. “Ik vond zo’n programma’s eigenlijk - sorry voor mijn taalgebruik - fake bullshit”, zegt hij eerlijk. “Mijn kijk op de liefde en op vrouwen was de laatste jaren ook heel negatief geworden. Maar ik dacht: wie weet? Misschien vind ik iemand met wie ik serieus kan zijn?” Hij negeerde een maand lang de mail van de productie die hem wilde uitnodigen voor een castinginterview. Zijn broer gaf hem uiteindelijk het zetje dat hij nodig had. “Ik zei dat hij het gewoon moest doen. Je ziet wel wat er gebeurt. Niet veel later contacteerden ze mij om ook mee te doen, deels als verrassing voor Jonna.”

Beide broers zijn blij dat ze ja zeiden. “Het was een rollercoaster van emoties”, zegt Jonna over de voorbije weken, “maar een heel leuke ervaring”. De bedoeling van de datingshow is een koppel te vormen met een andere single en een ‘connectie’ te vinden, om het in Love Island-termen te zeggen. Het populairste koppel wint op het eind de geldprijs.

Kevin (bovenaan) in ‘Love Island’. Hij vormde een koppel met Lot (rechts onderaan).© Streamz

Na een trage start dacht Jonna de liefde te hebben gevonden bij make-up artist Nycole. Hij vroeg haar tijdens het programma om officieel zijn vriendin te worden. Met hun derde plaats was hij heel tevreden. “Ik kwam niet naar Love Island om een medaille te pakken”, zei hij daarover. “Mijn prijs is Nycole en dat is meer dan voldoende.” Maandag werd bekend dat ze uit elkaar zijn. Jonna laat weten dat hij er nog voor wou gaan, maar dat Nycole er anders over besliste.

Kevins liefdesverhaal is nog pril. “Mensen vergeten dat Lot en ik elkaar nog maar anderhalve week kennen”, legt de jongere broer uit. “Ik ga niet meteen ‘ik hou van je’ zeggen, zo werkt het niet in het echte leven. Maar we blijven elke dag stappen zetten en ik ben er zeker van dat dit zal uitmonden in een relatie.”

Niet voor de fame

Datingshows à la Love Island trekken weleens deelnemers aan die een carrière als influencer of mediafiguur ambiëren, meer dan de ware liefde. Het feit dat Jonna en Kevin tegelijkertijd op een andere zender te zien waren, doet de kritische kijker twijfelen aan hun intenties. “Mensen zullen altijd een mening hebben over wat ze zien op tv, maar we deden het niet om bekend te worden”, zegt Jonna. “Ik deed mee aan Klopjacht om mijn basketbalkindjes van Willebroek (nu geeft hij elders training, red.) trots te maken. Het waren zij die me het idee gaven. ‘Klopjacht zou echt iets zijn voor jou en coach Kevin ’, zeiden ze. Ze bleven er maar over praten. Ik had toen nog niets van het programma gezien.”

De broers speelden een kat-en-muis-spelletje met de speurders, en daar konden vooral operationeel leider Danny (links) en IT-specialist Tim (rechts) zich in opjagen.© Play4

Kevin was wel al fan. “Ik bekeek het vorige seizoen van a tot z. We kennen de broers Omokoko (Gillian en Kevin, red.), vandaar. Het is gewoon een heel leuk programma en een once in a lifetime uitdaging. Ik denk trouwens niet dat Klopjacht héél gekend is of dat je er een bekende kop van krijgt.”

Love Island kan dat wel doen. Kijk maar naar Jotti Verbruggen, de winnares van vorig jaar. “We zijn niet dom, we wisten wel op voorhand dat veel mensen kijken en dat er aandacht zou zijn. Maar wat ga je met die aandacht doen? In mijn ogen zal het je leven niet veranderen of verbeteren. Misschien eerder zelfs slechter maken. Het is gewoon een leuk programma vol knappe jongedames en wij zijn jonge kerels. Waarom zouden we het niet doen?”

De broers hebben dan ook geen tv-carrière op het oog. “De Mol staat wel op mijn lijstje”, geeft Jonna toe, “maar ik hoorde dat je niet geselecteerd wordt als je ooit al op tv kwam. Helaas.” Kevin kent weinig programma’s, zegt hij. “Als er iets komt, dan kijk ik wel of ik het leuk zou vinden. Maar als ik nooit van m’n leven nog op tv kom, is dat helemaal oké.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER