© EPA-EFE

Biden roept wereldleiders op VN-top op om “naakte agressie” van Rusland in Oekraïne samen aan te pakken

De Amerikaanse president Joe Biden heeft op de VN-top in New York de wereldleiders opgeroepen om de krachten te bundelen om de oorlog in Oekraïne te beëindigen. “Wij gaan Oekraïne blijven steunen”, zei hij.

gjs

Het was voor de tweede keer in een jaar tijd dat de Algemene Vergadering van de Verenigde Naties (VN) overschaduwd werd door de oorlog in Oekraïne. De Amerikaanse president Joe Biden sprak er onder meer over klimaatverandering, maar het was dan ook vooral over die anderhalf jaar durende oorlog in Oekraïne waar hij het over had.

Biden riep de VN-landen op om zich te laten gelden tegen de “naakte agressie” van Rusland. “Rusland denkt dat de wereld uiteen zal vallen en zal toestaan dat het Oekraïne brutaliseert zonder gevolgen”, zei hij. “Maar ik vraag jullie dit: als we de basisprincipes van de VN om een agressor het hoofd te bieden laten vallen, kan iemand van ons zich dan nog veilig voelen? Als we Oekraïne in stukken gesneden laten worden, is de onafhankelijkheid van eender welk land dan nog zeker? Neen.”

En dat is waarom de VS en haar bondgenoten achter Oekraïne zal blijven staan, aldus nog Biden. “We gaan het dappere Oekraïense volk blijven steunen in hun pogingen om hun soevereiniteit en territoriale integriteit te behouden, net als hun vrijheid.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer