Magda Janssens, oudste inwoner Benelux, op 111 jaar en zes maanden zachtjes ingeslapen

Zandhoven -

Droevig nieuws uit woonzorgcentrum Onze-Lieve-Vrouw van Troost in Zandhoven. Magda Janssens, met haar 111 jaar, zes maanden en twee dagen de oudste inwoner van de Benelux, is maandagavond rond 23u in alle rust heengegaan.

Kristin Matthyssen

“Zij had maandag nog een bijzonder mooie dag met haar familie”, zegt directeur Charlotte Leemans. “Tijdens het dagelijkse bezoekje voelde dochter Francine aan dat het de laatste keer kon zijn. De familie is uiteraard treurig, maar waardeert enorm de warme zorgen en de mooie tijd die ze in Onze-Lieve-Vrouw van Troost heeft mogen ervaren. Voor ons allemaal is het niet alleen een persoonlijk verlies – Magda was erg graag gezien – maar ook het verlies van een icoon.”

Op 16 maart, op het feest van haar 111de verjaardag, oogde Magda fragiel, maar ze zag er eigenlijk wel optimistischer uit dan toen ze in november 2022 de titel van oudste inwoner van de Benelux kreeg. Ze had een goeie dag en was er graag bij. Het feest was speciaal in de voormiddag georganiseerd, omdat ze dan op haar best was. De koning en koningin lieten een pot bloemen afgeven. Zoon André (88) kon er door Covid jammer genoeg niet bij zijn, maar haar dochter Francine Ceulemans (76), die haar elke dag bezoekt en ook in Zandhoven woont, wel. Twee van haar kleinkinderen waren speciaal vanuit Gent gekomen. Ook haar petekind woonde de viering bij.

(Lees verder onder de foto’s)

In november, toen Magda de oudste van de Benelux werd.© Photo by Tom Cornille

Magda Janssens op haar 111de verjaardag op 16 maart dit jaar.© Joren De Weerdt

Magda verbleef sinds haar 90ste in het woonzorgcentrum in Zandhoven. Ze had twee kinderen, drie kleinkinderen en zes achterkleinkinderen. Twee dochters verloor ze veel te jong. Op haar 90ste kreeg Magda nog een pacemaker en tien jaar later werd de batterij nog vervangen. Voor de rest had ze buiten haar slecht zicht en slecht gehoor geen grote klachten. Ze hield van muziek en bezocht vroeger veel klassieke concerten.

Geen klaagster

Ondanks alle persoonlijke drama’s was Magda nooit een klaagster. “Nog steeds niet. Het enige wat ik wel merk, is dat ze zich soms echt verveelt”, zei dochter Francine in november. “Televisiekijken kan ze niet meer. Het enige waar ze naar toeleeft, zijn die familiebezoeken. Ze kan nog kloklezen en weet dat ik elke dag rond 16u kom. Soms zitten we gewoon wat naar elkaar te kijken, zonder iets te zeggen. Ook daar geniet ze van.”

“Madeleine”, zoals ze soms werd genoemd, was afkomstig van Deurne-Noord. Toen ze trouwde, verhuisde ze naar Wilrijk. Haar man, Paul “papie” Ceulemans, overleed in 2001 toen hij 96 was. Zoon André (88) woont in Antwerpen en kwam ook minstens elke twee weken langs. Het geheim van Magda waren haar sterke genen en haar sobere levensstijl. Haar zus Laura, die in Lier woonde, werd 103.

De oudste Belg ooit, Woinke Turck uit Machelen, werd 112 jaar en 186 dagen oud. De oudste mens ooit ter wereld was de Française Jeanne Calment, die in 1997 overleed toen ze 122 was en Vincent van Gogh nog gekend had.

Magda had een kloof geslagen met de rest. Een anonieme supereeuweling uit Henegouwen zou nu met 109 jaar en twee maanden de oudste Belg zijn, maar dat moet nog worden bevestigd. Jaak Broeckx uit Bree vierde op 7 augustus nog zijn 109de verjaardag. Mocht hij nu de oudste Belg worden, is dat uitzonderlijk, want meestal zijn het vrouwen.

Magda met haar zus Laura uit Lier. Zij werd 103.© rr

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer