federale politie

Politiemensen krijgen binnenkort eerste deel van loonsverhoging: "Eerste verhoging sinds politiehervorming"

Vanaf 1 oktober zullen politiemensen 45 procent van de afgesproken loonsverhoging (60 euro netto per maand) ontvangen. Dat maakt onderdeel uit van het sectoraal akkoord dat minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) ruim anderhalf jaar geleden is overeengekomen met de politievakbonden. "Voor het eerst sinds de politiehervorming zullen politiemensen een loonsverhoging krijgen", zegt de minister.

Het akkoord dat de minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) in januari vorig jaar sloot met politievakbonden VSOA en NSPV zal vanaf 1 oktober in werking treden. Dat meldt het Belgische Staatsblad. De belangrijkste krijtlijnen in het akkoord zijn een loonsverhoging en een forfaitaire onkostenvergoeding voor thuiswerk. "Een historisch akkoord dat vanaf vandaag wordt uitgevoerd", klinkt het bij Verlinden.

Normaal gezien moest dat akkoord al in januari van dit jaar in werking treden. Maar vorig jaar werd in het begrotingsakkoord beslist dat het extra geld gespreid zal worden over drie jaar, tot grote onvrede van de politievakbonden.

Zo wordt nu de beloofde loonsverhoging van 60 euro netto per maand vanaf 1 oktober voor 45 procent doorgevoerd. Pas in oktober van 2024 en 2025 groeit dat naar 100 procent.

Daarnaast zullen politiemedewerkers, die de mogelijkheid hebben van thuis uit te werken, vanaf 1 oktober ook een vergoeding kunnen ontvangen voor de gemaakte onkosten, die even hoog is als die van de federale ambtenaren. 

Met deze eerste weddeverhoging sinds de politiehervorming tonen we waardering voor hun inspanningen en zetten we opnieuw een stap om het beroep aantrekkelijker te maken
Annelies Verlinden, minister van Binnenlandse Zaken (CD&V)

"De verwachtingen ten aanzien van onze politiemensen zijn groot, net als hun verantwoordelijkheden. Met deze eerste loonsverhoging sinds de politiehervorming tonen we waardering voor hun inspanningen en zetten we opnieuw een stap om het beroep aantrekkelijker te maken", besluit minister Verlinden.

Meest gelezen