Wout van Aert over de tijdrit, zijn ziekte en het zware ongeval van Nathan Van Hooydonck: “Alsof ik de hele dag de adem inhield tot hij ontwaakte”

Eén keer is Wout van Aert (29) Europees kampioen geworden in zijn carrière. “Als belofte in het veldrijden, toen het nog een blauwe trui was.” Hoog tijd voor een nieuwe dus, te beginnen vandaag in de tijdrit in Emmen. “Ik start met het idee dat ik op het podium moet kunnen eindigen.”

Jan-Pieter de Vlieger in Emmen

Over de tijdrit

Wout van Aert verkende gisteren het parcours: 29.5 kilometer lang, weinig technisch, maar wel extreem winderig voorlopig. “De afstand is korter dan op het WK”, opent Van Aert. “Dat is op zich wel goed. Alleen had het voor mij en Yves (Lampaert, de tweede Belgische deelnemer, red.) zeker technischer gemogen. Op dit parcours is Joshua Tarling de favoriet, ondanks zijn jonge leeftijd. Ik heb het WK nog vers in gedachten (waar de negentienjarige Tarling als derde eindigde, red.). En in de voorbije Renewi Tour heeft hij opnieuw getoond dat hij een immens talent is in het tijdrijden. Een boom van een mens, echt een type Ganna.”

“Het deelnemersveld is op zich heel anders dan op het WK, maar met Tarling, Stefan Küng, Stefan Bissegger, Mikkel Bjerg en Rémi Cavagna staan er veel goeie tijdrijders aan de start. Ik start met het idee dat ik op het podium moet kunnen eindigen.”

Op het voorbije WK lukte dat niet voor Van Aert. Hij finishte vijfde, op 1’37” van wereldkampioen Evenepoel. “De voorbije anderhalve maand zijn we toch wel bezig geweest met dat WK”, aldus Van Aert. “Meteen na de finish zat ik toen met vraagtekens, omdat ik naar mijn gevoel een goeie tijdrit had gereden maar toch ruim geklopt werd. Daarom zijn we er wat dieper op ingegaan en hebben we geprobeerd om dingen te verbeteren: de set-up van de fiets, mijn positie, hoe ik indeel…”

“Ik vind de trui van Europees kampioen wel mooi, ja. Zeker nu ze voor een vast concept hebben gekozen. Het EK heeft de voorbije jaren steeds meer belang gekregen. Vroeger gingen vooral de renners die de ruimte hadden op hun kalender. Ondertussen vind ik het echt een mooie trui om voor te gaan.”

LEES OOK. Wout Van Aert zit na ziekte opnieuw op de fiets en zou klaar moeten zijn voor EK-tijdrit: “Paar trainingsdagen gemist, maar die waren niet cruciaal”

© BELGA

Over zijn ziekte

Van Aert kende een lastige aanloop richting tijdrit. Na de heel succesvolle Tour of Britain werd hij ziek. “Toen ik terugkwam, had ik nooit het gevoel dat ik helemaal hersteld was. Ik denk dat mijn lichaam een paar dagen tegen de ziekte gevochten heeft en dat die dan woensdag doorgebroken is. Net op die dag wil je eigenlijk hersteld zijn.”

“Eén dag heb ik mij echt ziek gevoeld, daarna was het in het normale leven opnieuw oké. Op de fiets voelde ik me nog altijd slap. Passen voor het EK? Daar heb ik niet aan gedacht. Ik had altijd wel de hoop dat ik op vijf dagen zou kunnen herstellen. Misschien komt de tijdrit te vroeg, dat moeten we zien. Voor het de kop zou een goed resultaat wel een opsteker zijn richting wegrit.”

© BELGA

Over Nathan Van Hooydonck

Van Aert werd afgelopen dinsdag opgeschrikt door het nieuws over het ongeval van Nathan Van Hooydonck. “Dat kwam natuurlijk hard aan. Ik was volledig van slag”, geeft hij aan. “Het voelde alsof ik de hele dag de adem inhield tot hij ontwaakte. Nu ben ik er nog altijd dagelijks mee bezig, omdat je samen met hem met zoveel vragen zit.”

“Het belangrijkste is dat hij snel gereanimeerd kon worden en de dag zelf alweer is ontwaakt. Het belangrijkste deel van zijn hertel is daarmee achter de rug. Af en toe heb ik contact gehad met Nathan, maar ik heb hem nog niet gebeld en ben nog niet op bezoek geweest. Hij is een supergoeie vriend, maar familie en andere vrienden zijn op dit moment op de eerste plaats belangrijk.”

“Neen, ik heb er niet aan gedacht om mijn seizoen meteen te beëindigen. Dat had me ook niet verder geholpen. Van zodra ik hersteld was, heb ik geprobeerd om zo goed mogelijk te trainen. Of mijn ziekte van de voorbije week te maken had met Nathan? Ik ben wel iemand die gelooft dat zoiets niet toevallig komt. Het ongeval van Nathan lag me letterlijk zwaar op de maag.”

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

MEER OVER Wegwielrennen