N-VA, CD&V en Open VLD willen regering ondervragen over Saoedi-Arabië, Vrouwenraad “verbijsterd”

© BELGAIMAGE

De Nederlandstalige Vrouwenraad reageert naar eigen zeggen “verbijsterd” op de houding die ons land heeft aangenomen bij de samenstelling van de nieuwe VN-vrouwenrechtencommissie. Ook meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD begrijpen de beslissing niet en willen de regering ondervragen.

gjs

“Het is gewoonweg verschrikkelijk dat ons land Saoedi-Arabië, een land dat al jarenlang de vloer aanveegt met vrouwenrechten, mee in die VN-commissie heeft gestemd”, heeft Magda De Meyer, voorzitter van de Nederlandstalige Nationale Vrouwenraad, donderdag aan Belga verklaard.

“Het is ook hypocriet van ons land, als je merkt dat op dit eigenste ogenblik onze minister van Ontwikkelingssamenwerking Alexander De Croo (Open VLD) met in zijn zog Axelle Red en Goedele Liekens in Senegal en Benin loopt campagne te voeren voor vrouwenrechten aldaar, terwijl onze diplomaten in de VN de klok helpen terugdraaien. Zijn onze diplomaten dan zo wereldvreemd?”

Aangebrand

“Het schokt ons des te meer”, vervolgt de voorzitster van de Vrouwenraad, “omdat wij tot nog toe altijd al ons vertrouwen hebben gesteld op die VN-Commissie. We gebruiken hun aanbevelingen en dergelijke, maar nu krijgen we het nare gevoel dat die aanbevelingen misschien wel ‘aangebrand’ zijn. Conservatieve krachten zullen dit nu allicht ook aangrijpen om het werk van VN-vrouwenrechtencommissie met een korrel zout te nemen.”

De Vrouwenraad wil deze kwestie aankaarten met collega-vrouwenraden in andere landen om te zien “hoe de schade kan beperkt worden”. “Maar voor de vrouwenrechten wereldwijd is dit zeker een serieuze backlash”, besluit De Meyer.

LEES MEER: Dit staat je als vrouw te wachten in Saudi-Arabië. En toch is het, mede dankzij België, lid van de VN-commissie voor vrouwenrechten

Ondervragen

Meerderheidspartijen N-VA, CD&V en Open VLD zijn van plan om hun eigen regering donderdagmiddag in de plenaire Kamer te ondervragen over de vermoedelijke Belgische ja-stem voor een Saoedisch zitje in de VN-Vrouwenrechtencommissie. De Belgische steun lokte al forse kritiek uit, ook vanuit de meerderheid.

N-VA wil alle aanbevelingen van de VN-Vrouwenrechten “verticaal klasseren” zolang Saoedi-Arabië er lid van is, zo liet Kamerfractieleider Peter De Roover verstaan aan de VRT-radio en in enkele kranten. “Een vrouwenrechtencommissie waar Saoedi-Arabië mee de pen voert, kan voor ons geen enkele betekenis hebben. Dat kan voor ons geen maatstaf worden en zijn voor vrouwenrechten”, aldus De Roover, die liever een collectieve Europese tegenstem had gezien. “Wat daarin gezegd wordt, kunnen we wat ons betreft verticaal klasseren.”

Ook coalitiepartners Open VLD en CD&V lieten al hun ongenoegen blijken over de Belgische steun voor Saoedi-Arabië. Liberaal vicepremier Alexander De Croo benadrukt dat hij nooit ‘ja’ zou stemmen, of “enige instructie zou geven in die zin”. CD&V-Kamerlid Els Van Hoof noemt het zitje voor de Saoedi’s een “heel jammerlijke zaak” en ziet er een strategie in van de Verenigde Staten - die een stemming forceerden - om de legitimiteit van het orgaan onderuit te halen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen