© GO! talent

Laatstejaars van middelbare school in Dendermonde kunnen al vakken van 2 hogescholen volgen

In een middelbare school in Dendermonde kunnen de leerlingen van het laatste jaar voortaan al vakken volgen in 2 hogescholen. De technische school GO! talent werkt al enkele jaren samen met de Hogeschool Gent, maar nu ook met de Erasmushogeschool in Brussel. 

Om de stap naar het hoger onderwijs te verlagen, kunnen leerlingen van de school GO! talent in Dendermonde voortaan in hun laatste jaar al een vak op de hogeschool volgen.  Hiervoor werkt de technische school samen met Hogeschool Gent (HOGENT) en de Erasmushogeschool Brussel (EhB). Bedoeling is om de leerlingen beter voor te bereiden op hoger onderwijs en hun slaagkansen te verhogen. In totaal volgen dit schooljaar 120 leerlingen van de middelbare school in Dendermonde een vak aan de hogeschool in Gent of Brussel.

"Als 18-jarige een keuze maken die je toekomst bepaalt, is niet evident", zegt Tom Rydant, directeur van GO! talent. "Sommigen twijfelen nog tussen gaan werken of hogere studies. De meeste leerlingen willen wel verder studeren, maar weten eigenlijk niet goed wat het inhoudt. Met deze samenwerking met HOGENT en EhB dompelen we hen al bij de start van het zesde jaar onder in het hoger onderwijs. Zo krijgen ze hiervan een heel realistisch beeld. We gaan dus veel verder dan een bezoekje aan een informatiedag. Onze leerlingen krijgen de kans om al hogeschoolstudent te worden en kunnen in het tweede semester een vak op de hogeschool opnemen, dat uiteraard in lijn ligt met de vakken van het secundair onderwijs."

Examens en herexamens

"Net als de andere hogeschoolstudenten, schrijven onze leerlingen zich in aan de hogeschool", vertelt Rydant. "Ze zijn dus zowel leerling in het middelbaar onderwijs, als student aan de hogeschool. De lessen volgen ze ofwel op de hogeschool zelf of online vanuit de school in Dendermonde.  Ze leggen ook, net als de andere hogeschoolstudenten, examens af. En als ze niet slagen, hebben ze ook recht op een herexamen." 

Hoger onderwijs

"Al vanaf het eerste semester zetten we in op oriëntatie en ontdekken de leerlingen wat het is om student te zijn", vertelt Jan Vanden Berghe van HOGENT. "Ze maken kennis met de infrastructuur van onze hogescholen, krijgen informatie over het reilen en zeilen op de campus en maken kennis met tools over studiekeuzebegeleiding. Ook wij vinden het belangrijk dat studenten met de juiste verwachtingen aan onze opleidingen beginnen en daar begin je best tijdig mee."

Cynthia De Bruycker van EhB, vult aan: "Door vakken in Brussel aan te bieden, krijgen de leerlingen uit Dendermonde nu ook de kans om op ontdekking te gaan in onze hoofdstad. Wij zijn ervan overtuigd dat dit hun blik op de wereld zal vergroten. We kijken er alvast naar uit om hen te ontvangen in onze lokalen en hen te begeleiden bij hun stappen naar het hoger onderwijs."

Meest gelezen