Ieperse kazerne wordt opvangcentrum voor 375 asielzoekers, stadsbestuur ‘verontwaardigd’

© Thijs Pattyn

Na Poelkapelle en Alveringem krijgt ook Ieper een asielcentrum. Het gaat om maximum 375 asielzoekers in 300 containers bij de Ieperse kazerne. Het stadsbestuur wil de plannen nog tegenhouden. ‘We zijn erg verontwaardigd.’

Thijs Pattyn

‘Dit is een koude douche.’ Burgemeester Emmily Talpe (Open Ieper) reageert ‘bijzonder verontrust’ op het nieuws dat tegen het einde van het jaar een nieuw asielcentrum wordt ingericht op de site van de kazerne bij Ieper. Talpe hoopte de voorbije maanden de mogelijke komst van het eerste asielcentrum in haar stad nog tegen te houden. Met het stadsbestuur verstuurde ze in juli een brief naar staatssecretaris Nicole de Moor (CD&V), premier Alexander De Croo (Open VLD) en minister van Defensie Ludivine Dedonder (PS).

Sterke bezwaren

In de brief stonden ‘sterke bezwaren’, waaronder onteigeningsplannen voor een herontwikkeling van de site tot nieuw stadsdeel. Ook de stads- en politiediensten zouden volgens het stadsbestuur nu al ‘overbevraagd’ zijn door de aanwezigheid van het opvangcentrum in Poelkapelle en de opvang vanuit Oekraïne. Bovendien vindt het stadsbestuur de ligging van het asielcentrum ten opzichte van wijken in de buurt problematisch.

Er kwam geen reactie op de brief. Nadat de mogelijke plannen vorige week bekend werden gemaakt in de media werd dinsdag een overleg gepland tussen Talpe en staatssecretaris Nicole de Moor.

300 containers

‘Uit dat overleg bleek dat de kogel door de kerk is’, vertelt Talpe. ‘In Ieper zullen driehonderd containers geplaatst worden voor maximum 375 asielzoekers tegen het einde van het jaar. Men zal ook gebruikmaken van leegstaande gebouwen. Het Rode Kruis neemt de organisatie van het asielcentrum op zich.’

Het gaat om de terreinen langs de Kemmelseweg aan de kant van de site Lemahieu. Het was al jaren bekend dat Defensie van plan was om de kazerne tegen het einde van het jaar te verlaten.

‘We zijn erg verontwaardigd dat in Brussel totaal geen rekening gehouden werd met onze tegenargumenten’, vervolgt Talpe. ‘Dit asielcentrum is niet op maat van onze stad. Ieper is geen centrumstad: onze middelen zijn beperkter dan steden als Kortrijk en Roeselare. We hebben zelf veel vragen en onze bezorgdheid is groot.’

Protestactie

Het zou gaan om een tijdelijk asielcentrum. ‘De Moor spreekt over een periode van twee jaar. Maar wat na de verkiezingen? De volgende staatssecretaris kan zomaar beslissen om de duur te verlengen.