Strijdvaardige Zelenski spreekt VN-lidstaten toe: “Rusland gebruikt voedsel en energie als wapen”

Op de Algemene Vergadering van de VN in New York heeft na Joe Biden en Antonio Guterres ook Volodimir Zelenski de wereldleiders toegesproken. De Oekraïense president beschuldigde Rusland er onder meer van Oekraïense kinderen ontvoerd te hebben en hen vervolgens te leren om Oekraïne te haten.

Guy Stevens
Bron: Reuters

Oekraïne heeft de namen van tienduizenden Oekraïense kinderen die ontvoerd en naar Rusland gebracht zijn, zei Zelenski. “En de tijd gaat maar voorbij. Wat gaat er met hen gebeuren?” Volgens hem wordt de kinderen door Rusland aangeleerd om hun thuisland voortaan te haten. Voor die vermeende ontvoering van kinderen wordt de Russische president Vladimir Poetin aangeklaagd door het Internationaal Strafhof.

De Oekraïense president beschuldigde Rusland er verder van “voedseltekorten op de wereldmarkt” als wapen te gebruiken in de hoop “een deel van de bezette gebieden, of zelfs allemaal, te mogen houden”. Maar daar kan voor Zelenski geen sprake van zijn. “Ze proberen voedsel en energie als wapen te gebruiken tegen mijn land, maar ook tegen jullie.”

“Dit is duidelijk een genocide”, voegde Zelenski er nog aan toe. “We moeten verenigd ageren tegen Rusland, zodat de wereld zijn focus weer kan richten op de wereldwijde uitdagingen die nog voor ons liggen.” Hij riep op tot een wereldwijde vredesconferentie, waar iedereen welkom zou zijn “die geen agressie tolereert”.Voor Zelenski wacht er een duidelijke taak wanneer de oorlog in zijn land voorbij is. “Dan moeten we ervoor zorgen dat geen enkel land nog een andere natie durft aanvallen.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer