Gevangenispersoneel gaat twee dagen staken tegen “onhoudbare overbevolking”: “Er zijn oplossingen nodig, maar de overheid biedt die niet”

Volgens de vakbonden is de overbevolking in de gevangenissen “onhoudbaar”.© Christophe de Muynck

Het personeel van de gevangenissen zal begin volgende week 48 uur het werk neerleggen. Ze eisen snel oplossingen voor “de onhoudbare overbevolking”.

Steven De Bock

“Je moet geen raketgeleerde zijn om te snappen wat er aan de hand is in de gevangenissen”, zegt Robby De Kaey van ACOD-Gevangenissen. “Minister Van Quickenborne laat de korte straffen uitvoeren, waardoor de instroom groter is. Tegelijk heeft hij een maatregel afgeschaft waardoor mensen sneller konden uitstromen. Het gevolg is een dramatische overbevolking.”

Er zijn zowat 10.000 beschikbare plaatsen voor zeker 11.000 gedetineerden. Daarbij ook veel mensen met psychische problemen. Het gevolg is, volgens de vakbonden, veel agressie, overbevolkte cellen en een onhoudbare situatie. Daarom willen de vakbonden begin volgende week, van zondag 10 uur tot dinsdag 10 uur, het werk neerleggen. In alle gevangenissen van het land. Een bemiddelingspoging dinsdagmorgen bij het kabinet Justitie heeft niets opgeleverd. “We hebben nood aan oplossingen op de korte termijn”, zeggen Eddy De Smedt van VSOA en Alain Blancke van ACV. “Maar die biedt de overheid niet.”

Volgens het kabinet-Van Quickenborne is het belangrijk om net wel door te zetten met de korte straffen, “om de spiraal van straffeloosheid te doorbreken”. Ze schermen met extra personeel dat is aangeworven en met bijkomende plaatsen die gecreëerd worden, in de strijd tegen de overbevolking.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen