© BELGIAN_FREELANCE

Vakbonden bij luchtverkeersleider Skeyes dienen stakingsaanzegging in: acties mogelijk vanaf 5 oktober

De drie vakbonden bij luchtverkeersleider Skeyes hebben een stakingsaanzegging ingediend vanwege ongenoegen over het planningsmechanisme voor het personeel. De aanzegging eindigt op 5 oktober. “Als tegen dan geen oplossingen gevonden zijn, kan overgegaan worden tot acties en staking in zowel het volledige als delen van het Belgische luchtruim”, zegt vakbond ACV Transcom in een persmededeling.

gjs
Bron: BELGA

Volgens ACV Transcom sloten de twee andere vakbonden in 2019 een akkoord met Skeyes om een nieuw planningsmechanisme in te voeren. Het protocol zou een proefperiode krijgen van één jaar. Door de coronacrisis duurde de proefperiode evenwel langer, omdat het niet toegepast kon worden, maar begin dit jaar liep ze af. “Maar Skeyes bleef het mechanisme toepassen, zonder zelfs nog maar rekening te houden met de oude planningsregels, zoals publicatie van de werkroosters minstens één maand voor aanvang van de planning. Een compleet illegale praktijk”, zegt ACV-vakbondsman Kurt Callaerts in het persbericht.

Finaal zou Skeyes wel akkoord zijn gegaan om het mechanisme bij te sturen. Er kwam een werkgroep, maar volgens ACV Transcom werd de jongste maanden duidelijk dat het management de werkgroep “misbruikt en rondjes blijft draaien zonder echt het dossier aan te pakken, en rekt het dus enkel tijd”.

Nog volgens ACV Transcom morrelt Skeyes intussen ook, vanwege een personeelstekort, aan het systeem van de arbeidsduurvermindering waar de luchtverkeersleiders recht op hebben als ze voldoende nachten presteren. Vrijdag zou daarover nog een memo verstuurd zijn, die als een “provocatie” en “woordbreuk” wordt ervaren.

“Als je weet dat er te weinig personeel is, kan je beter samenwerken in plaats van te provoceren en medewerkers af te dreigen. We staan steeds open voor overleg en dialoog, maar dan échte dialoog, respect voor de gemaakte afspraken en respect voor het personeel”, aldus Callaerts.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer