FOCUS. Ondanks de zware nederlaag: doorstond Arthur Vermeeren tegen Barcelona de test?

Hij kan het dus ook op een niveautje hoger. Arthur Vermeeren (18) was bij de minst slechten tegen FC Barcelona. Wij legden zijn prestatie onder de loep.

Pieter-Jan Calcoen

Vooreerst een misverstand uit de wereld helpen. Mogelijk kreeg u de voorbije dagen de indruk dat FC Barcelona als enige concreet is voor Arthur Vermeeren, maar de waarheid is dat élke topclub van Europa de middenvelder van nabij volgt en in contact staat met de entourage van de speler. Dat het nu over hoofdzakelijk Barça gaat, is louter door de confrontatie tegen Antwerp. Nogmaals: er zijn wel meer gegadigden.

Het verandert niks aan de vraag of Vermeeren ook op het allergrootste podium - in de Champions League - de kwaliteit kan brengen die hij in België brengt. Daar waren we met zijn allen, ook in Spanje, benieuwd naar.

Vermeeren.© AFP

Het antwoord is wat ons betreft een ‘ja’. Vermeeren hield zich als één van de enigen degelijk staande in moeilijke omstandigheden - lees: bij een zwoegend Antwerp.

Aan de bal prima

Eén jaar geleden speelde Vermeeren nog bij de Young Reds tegen Visé en Knokke. Het is sindsdien snel gegaan voor de youngster. Een vaste basisspeler geworden. De beker en de titel gepakt. En nu in de Champions League op Barça. Wat zou dat geven?

Het was niet de match waarop hij gehoopt had, maar Vermeeren als individu mocht wel terugkijken op een bevredigende partij. Wanneer hij aan de bal kwam, deed hij er telkens iets nuttigs mee. Zoals dat in de Belgische Jupiler Pro League het geval is, vond Vermeeren ook in Spanje iedere keer de voetballende oplossing. Dat de tegenstanders nu De Jong of Gavi heetten, veranderde niks: aan de bal was het prima.

Vermeeren probeerde ook defensief zijn steentje bij te dragen. Hij ging de duels aan en won ze ook meermaals - zo zette hij Félix een paar keer goed weg. Ook al ziet hij er tenger uit, Vermeeren gebruikte zijn body goed.

Het was zeker niet allemaal goed. Bij de ongelukkige 3-0 miste Vermeeren de pure startsnelheid om de Braziliaan Raphina af te stoppen. Bij de 4-0 liet hij zich iets te simpel uitspelen in de combinatie. In zijn totaliteit zou het echter streng zijn om Vermeeren op die momenten af te rekenen. Niet vergeten dat het negentig minuten lang pompen of verzuipen was.

Vermeeren in actie.© AFP

Tuur, Tuur, Tuur

Als het kon, trachtte Vermeeren ook in de rug van de middenvelders van Barcelona te duiken. Het was evenwel niet zo dat hij kon dreigen in de zestien. Geen schande: gans Antwerp had de nodige moeite om gevaarlijk te zijn. Daarnaast is het ook gewoon een aspect waarin Vermeeren nog kan en moet groeien. Vorig seizoen lukte hij slechts één doelpunt, toen een cruciale treffer: in extremis de 3-2 tegen Club.

De Antwerp-supporters lieten de malaise niet aan hun hart komen en bezongen hun chouchou verschillende keren. ‘Tuur, Tuur, Tuur’, klonk het luid op Montjuïc. De meegereisde Belgen waren vocaal erg aanwezig.

Vermeeren houdt de bal bij.© BELGA

De fans van Antwerp hebben overschot van gelijk dat ze Vermeeren zo veel liefde geven. Hij is een jeugdproduct die in de Champions League de norm haalt - daar moet je wel van genieten. Zeker nu het nog kan: de scouts zullen ook wel genoteerd hebben dat Vermeeren niet door de mand gevallen is. Was het perfect? Neen, dat kun je ook niet verlangen als je op een zwalpend schip staat. Was het bemoedigend voor de toekomst? Absoluut.

Op een dag kan het misschien wel, meedraaien bij pakweg Barcelona.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Lees meer