Archiefbeeld: aanvallen in Khartoem.© AFP

Breidt Oekraïne tegenoffensief uit naar Afrika? “Zaten allicht achter aanvallen op Soedanese militie gesteund door Wagner”

Oekraïense speciale eenheden zaten waarschijnlijk achter aanvallen in Soedan op paramilitairen die gesteund worden door de Russische Wagner-militie. Dat zegt een Oekraïense militaire bron, en suggereren ook analyses van de aanvallen door CNN. Het zou een opmerkelijke uitbreiding van het Oekraïense tegenoffensief zijn.

adb
Bron: CNN

Recente aanvallen in Soedan op de paramilitaire groep Rapid Support Forces (RSF) waren volgens een Oekraïense militaire bron het werk van “een niet-Soedanese strijdmacht”. Dat schrijft CNN. Gevraagd of Kiev achter de aanvallen zat, zei de bron aan de Amerikaanse nieuwszender dat “Oekraïense speciale eenheden waarschijnlijk verantwoordelijk waren”.

De RSF, die tegen het Soedanese leger strijdt om controle over het land, zou gesteund worden door de Russische Wagner-militie, onder meer met wapenleveringen. Liefst 90 procent van alle wapens die de RSF in handen heeft, zou van Wagner komen, beweert een hooggeplaatste Soedanese bron. Op 6 september nog faciliteerde Wagner een grote wapenlevering via Tsjaad, volgens Soedanese en Tsjadische bronnen.

Kenmerken van Oekraïense aanval

CNN schrijft dat deze maand veertien droneaanvallen gebeurden nabij de Soedanese hoofdstad Khartoem, waarbij doelen gelinkt aan RSF geraakt werden. Daarvan zouden zes aanvallen op bewegende voertuigen op de Shambatbrug naar Khartoem gebeurd zijn op 8 september. Acht andere droneaanvallen troffen gewapende mannen, geparkeerde voertuigen en gebouwen in Omdurman en Ombada. Daarnaast zouden minstens drie strijders binnengevallen zijn in een gebouw in Omdurman.

Archiefbeeld: RSF-strijders in de buurt van Khartoem.© AFP

De Amerikaanse zender kreeg videobeelden, van drones en een bodycam, in handen die de aanvallen tonen. En daarop zijn volgens CNN een aantal kenmerkende elementen te zien die doen vermoeden dat de aanvallen van Oekraïense hand waren.

Zo zijn zeker bij een groot deel van de aanvallen types drones gebruikt die vaak door Oekraïense troepen ingezet worden. Het gaat om commercieel beschikbare drones met FPV (first-person view), terwijl de aanvallen gefilmd lijken te zijn door een DJI Mavic 3. De controllers, die te zien zijn in de video’s, komen volgens een Britse wapenanalist van Calibre Obscura overeen met degene die de Oekraïense troepen gebruiken om die drones te besturen. En op de schermen van de afstandsbedieningen is naast Engelse ook Oekraïense tekst te zien.

Het is volgens Wim Zwijnenburg van de Nederlandse vredesorganisatie Pax de eerste keer dat dit type drones geobserveerd is in Afrika, terwijl het gebruik ervan in Oekraïne wel is toegenomen het voorbije jaar. Ook de tactiek van de aanvallen – een commerciële drone geladen met munitie die tegen zijn doel aanvliegt en daarbij explodeert – is volgens de expert ongezien in Afrika.

Archiefbeeld: een DJI Mavic 3 van de Oekraïense speciale eenheden.© Lev Radin/Sipa USA

De DJI Mavic 3 heeft overigens een beperkte vliegafstand, waardoor de piloot de drone bestuurd moet hebben van in of vlakbij de stad.

Opmerkelijke uitbreiding van strijd

Oekraïne heeft de aanvallen niet officieel opgeëist. Een hooggeplaatste Soedanese militaire bron zei dan weer dat hij geen weet had van “een Oekraïense operatie in Soedan” en geloofde niet dat het klopte. Ook meerdere Amerikaanse beambten die CNN contacteerde, leken niet op de hoogte van de aanvallen en uitten hun verbazing dat ze door Oekraïense troepen uitgevoerd konden zijn.

Als de geheime aanvallen werkelijk door Oekraïne zijn uitgevoerd, zou dat een opmerkelijke uitbreiding van het offensief tegen Rusland betekenen. Tot nu toe beperkte Oekraïne zich tot operaties in de door Rusland bezette Oekraïense gebieden, naast een reeks droneaanvallen op Russisch grondgebied.

Archiefbeeld: speciale Oekraïense eenheden besturen een DJI Mavic 3.© Lev Radin/Sipa USA

Wagner behartigt al jarenlang Russische belangen in Afrika – en Oekraïne – en Rusland zou na de dood van Wagner-leiders Jevgeni Prigozjin en Dmitri Oetkin eind augustus de controle over de activiteiten in Afrika overgenomen hebben. Dat zou volgens analisten deel uitmaken van pogingen om Wagner te integreren in het Russische leger, sinds de opstand van Prigozjin. De wapenleveringen aan de RSF zouden sindsdien onverminderd voortgaan.

“We hebben het Kremlin al herhaaldelijk gevraagd naar de steun van Wagner voor de RSF en ze hebben ons gezegd dat ze er geen informatie over hebben”, aldus de hooggeplaatste Soedanese militaire bron aan CNN. “Voor ons zijn het Kremlin en Wagner één en hetzelfde geworden.”

“Rusland heeft twee instrumenten voor zijn werk in Afrika en de krachtigste zijn propaganda en Wagner”, zei de Oekraïense minister van Buitenlandse Zaken Dmitro Kuleba. “Rusland probeert heel hard om landen in zijn greep te houden door middel van dwang, omkoping en angst”, zei Kuleba in een recent interview. De minister bezocht het continent het voorbije jaar driemaal, in een poging om de Oekraïense banden met Afrika te versterken. “Onze strategie is niet om Rusland te vervangen, maar om Afrika te bevrijden uit de greep van Rusland”, aldus Kuleba.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer