Kijk binnen in meest prestigieuze kleerkast van het land, de togakelder van de KU Leuven

In Leuven wordt het academiejaar vandaag traditioneel geopend met de Stoet der Togati. Professoren van de KU Leuven trekken door de straat in hun toga. De overgrote meerderheid van de toga's wordt bewaard in de togakelder van de Universiteitshal. "We halen de gewaden enkel uit bij speciale gelegenheden", zegt professor Laura Vandebosch aan Radio2-reporter Margaux van de regio.

Margaux Bogaert is Margaux van de regio. Ze gaat elke ochtend op pad voor Goeiemorgen Morgen! op Radio2, op zoek naar verhalen uit jouw streek. Heb jij groot of klein nieuws voor Margaux? Laat het ons weten!

Het academiejaar van de katholieke Universiteit van Leuven wordt traditioneel geopend met de Stoet der Togati. Zo'n 150 van de 1.800 professoren wandelen samen in toga door de Leuvense straten. 

Bewaard in de kelder

Een duizendtal toga's van professoren worden bewaard in de kelder van de historische Universiteitshal. Ze hangen er netjes naast elkaar en worden gesorteerd per faculteit. Elke afdeling heeft zijn eigen kleur kwastjes.

Professor Laura Vandenbosch leidt Radio2-reporter Margaux Bogaert rond in de indrukwekkende ruimte. "Je kan hier een toga lenen, maar je kan er ook zelf één kopen. Ik heb dat gedaan. Zo'n toga weegt best veel en je draagt het soms ook op warme dagen. Je wil zo'n kledingstuk dus liefst niet te veel delen met een collega." 

Veel toga's gingen verloren in de brand van 1914

De traditie van de toga gaat al mee sinds de middeleeuwen. Toch had het geen haar gescheeld of ze waren er niet meer. "In 1914, tijdens de Eerste Wereldoorlog, brak er een grote brand uit in de Universiteitshal. Bijna alle toga's raakten verbrand. Gelukkig bleef er één exemplaar bewaard. Die diende als model voor de toga's die we vandaag dragen", zegt professor Laura Vandenbosch.

Slechts drie keer per jaar

Een professor haalt de toga enkel bij speciale gelegenheden uit de kast. "We dragen hem bij doctoraatsverdedigingen, proclamaties en bij de opening van het academiejaar", zegt professor Vandenbosch.

Voor haar is de Stoet der Togati een gezellig moment onder de professoren. "Je ziet collega's van andere faculteiten die je anders niet vaak tegen het lijf loopt. We drinken koffie en we kunnen wat bijpraten." Zelf vindt de professor de stoet ook niet ouderwets. "Tradities zijn een onderdeel van de academische wereld en die willen we heel graag in stand houden."

Meest gelezen