Spaanse tienermeisjes krijgen plots valse naaktfoto’s van zichzelf.© rr

deepfake-schandaal

Spaanse tienermeisjes krijgen plots valse naaktfoto’s van zichzelf: “Mijn dochter walgt van zichzelf”

Toen ze na de zomervakantie weer naar school gingen, ontvingen ruim twintig meisjes uit het Zuid-Spaanse dorp Almendralejo valse naaktfoto’s van zichzelf. Ze zagen er ‘griezelig echt’ uit. “Mijn dochter walgt van zichzelf.”

Laura Massa
Bron: El Pais

Het was de moeder van een van de meisjes die de kat de bel aanbond op Instagram. Haar 14-jarige dochter ontving uit het niets valse naaktfoto’s van zichzelf. Ze bleek niet de enige te zijn. Meer dan twintig meisjes uit de regio Extremadura schrokken zich kapot toen ze ‘hun’ naaktbeelden zagen. Het jongste slachtoffer is amper elf jaar oud.

“De deepfakes zijn superrealistisch. Dat maakt ze extreem verontrustend”, getuigt moeder Miriam Al Adib op Instagram. “Als ik het lichaam van mijn dochter niet zou kennen, lijkt deze foto net echt.”

De naaktbeelden zouden gemaakt zijn met de controversiële app Clothoff, waarmee je voor 10 euro iemands kledij weghaalt uit een foto. “Mijn dochter walgt van zichzelf”, zei Al Adib tegen El Pais. In een livestream riep ze andere slachtoffers op om aangifte te doen: “Meisjes, wees niet bang dit te vertellen. Vertel het jullie moeders, zodat dit stopt.”

Onlyfans

De nationale politie heeft inmiddels een onderzoek geopend naar de intimidatie met artificiële intelligentie. Ze heeft al enkele minderjarigen opgepakt, onder wie klasgenoten van de slachtoffers. “Het begon misschien als grap, maar het heeft serieuze gevolgen”, reageerde de burgemeester van het kleine dorp, waar “iedereen elkaar kent”.

Sommige deepfakes werden ook opgepikt door de erotische site Onlyfans (waar vooral betaald wordt voor porno, red.). De meisjes kregen daardoor volgens Al Adib ook vernederende commentaren over zich heen. Een andere moeder, Fatima Gomez, vertelde Extremadura TV dat haar dochter gechanteerd werd met de beelden. Een jongen had haar op Instagram gecontacteerd en vroeg haar om geld. Toen ze dat weigerde, stuurde hij haar een ‘naaktfoto’.

“Je bent je niet bewust van de schade die je onze meisjes toebrengt”, haalde Al Adib nog uit naar al wie de beelden deelt. Net als in België is het in Spanje strafbaar om naaktbeelden te delen zonder toestemming. De Belgische wetgeving vermeldt deepfakes niet uitdrukkelijk, maar iemand realistisch als naakt of in een seksuele activiteit afbeelden en zulke beelden verspreiden is wel strafbaar ­zolang de persoon identificeerbaar is.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer