Duikers halen meer dan 3.000 kilo afval rond scheepswrakken in Noordzee

(archiefbeeld)

Sportduikers hebben ongeveer 2.500 kilo netten en 850 kilo vislood, afkomstig van Nederlandse, Belgische en Franse wrakken, met de hand uit de Noordzee gehaald. Dat meldde de Nederlandse stichting Duik de Noordzee Schoon dinsdag in een persbericht.

mtm
Bron: BELGA

Tijdens de 22ste expeditie, die zondag afliep, voerde de organisatie in totaal dertien duiken uit op elf verschillende wrakken.

Oude vislijnen, netten, vishaken en giftig vislood vormen volgens de stichting een ernstige bedreiging voor het onderwaterleven. Er zaten veel dieren, zoals kreeften, krabben en vissen, verstrikt in het afval. De dieren die nog leefden, werden door de duikers bevrijd.

Samen met de andere expedities van de afgelopen dertien jaar hebben vrijwilligers van Duik de Noordzee Schoon inmiddels meer dan 100.000 kilo afval geborgen. Op die manier proberen ze wrakken veilig te maken voor het onderwaterleven. Scheepswrakken vormen namelijk biologische hotspots in zee. Ze doen dienst als kraamkamers of schuilplaatsen voor veel dieren. Het afval op de zeebodem verzamelt zich vaak bij scheepswrakken door de vele haakpunten en de mildere stroming.

Opvallend: de duikers merkten naar schatting 1.000 jonge knortsnuitzeepaardjes op tijdens de expeditie. Door het rustige weer van de afgelopen week waren de zeepaardjes overal goed te zien.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen