Geweld

Gewapende man doodgeschoten in centrum Brugge na aanval op politie

De politie heeft woensdagmiddag een gewapende man neergeschoten in het centrum van Brugge. Het slachtoffer werd met levensbedreigende verwondingen naar het ziekenhuis gebracht. Daar is hij overleden.

mtm gjs cca

Het incident vond plaats in de Geerwijnstraat, een zijstraat van de Geldmuntstraat in Brugge. Volgens burgemeester Dirk De fauw (CD&V) liep daar een man met twee messen in zijn handen rond.

De politie was eerst door de moeder van de man gebeld, die zei dat ze niet wist wat ze aan moest met hem. ‘De moeder wist geen weg met haar zoon’, zegt De fauw. ‘Hij heeft razend het huis verlaten met messen. In paniek belde ze naar de politie.’ Daarna kwam er ook een noodoproep van een voorbijganger die de gewapende man op straat had gezien.

De agenten kwamen ter plaatse en vroegen hem de messen neer te leggen. ‘De man heeft de politie onmiddellijk aangevallen. Er is een schot gelost in de borst, waarna de man op de grond viel’, verklaart de burgemeester. Hij werd naar het ziekenhuis gebracht met levensbedreigende verwondingen en is daar intussen overleden aan zijn verwondingen.

Volgens Het Nieuwsblad heeft de man een lang strafblad. Hij werd al herhaaldelijk veroordeeld voor diefstallen en drugsmisdrijven, maar ook voor geweld tegen de politie. ‘Mijn cliënt was verslaafd, en die drugs hebben hem volledig kapot gekregen’, zegt zijn advocaat Thomas Gillis. ‘Ik wil voorzichtig zijn, maar het lijkt er toch op alsof hij gekozen heeft voor suicide by cop. Voor mij klinkt het alsof hij zo uit het leven wilde stappen.’

Wie met vragen zit rond zelfdoding, kan terecht bij de Zelfmoordlijn op het gratis nummer 1813 en op de website www.zelfmoord1813.be.