GEMEENTERAAD

GEMEENTERAAD. Discussie over wegmarkeringen in Hechtel-Eksel: “Geen plaats voor vrachtwagens”

Hechtel-Eksel
Geert Van Baelen
Meerderheid: HE (15)Oppositie: cd&v (4), onafhankelijke (2), Groen (1), Vooruit (1)

Verkeer: Schepen William Linmans (HE) presenteerde het bestek van een hele reeks wegmarkeringen die de gemeente wil aanbrengen, met een geraamd bedrag van 91.000 euro (inclusief btw). Het punt werd ingetrokken om bij te sturen na enkele praktische opmerkingen van de oppositie. “Zo wordt in de rechte Oudstrijderslaan een aslijn voorzien. Nu kan je daar parkeren op de rijvakken in de rijrichting, wat een afremmend effect heeft. Bij een middellijn zal dat niet meer mogen. Is dit afgetoetst bij een mobiliteitscommissie?” vroeg Jan Vangenechten (cd&v) zich af. Onafhankelijk oppositieraadslid Jacky Snoeckx plaatste vraagtekens bij het voorzien van een middellijn en zijlijnen op de Kiefhoekstraat. “Die straat is 5 meter breed. Met deze belijning zou er te weinig plaats zijn voor vrachtwagens. Dat is gevaarlijk ”, aldus Snoeckx, die mobiliteitsschepen Theo Martens (HE) verweet geen advies van de mobiliteitscommissie toegevoegd te hebben. Sven Saenen (Groen) en Raf Truyens (cd&v) misten een objectieve verkeerskundige onderbouwing voor de wegmarkeringen. Schepen Linmans liet verstaan de suggesties op prijs te stellen. “Ik ben nog niet heel lang schepen en voel me niet te goed om sommige zaken opnieuw te bekijken.”

Houtverkoop: Schepen Theo Martens (HE) lichtte de deelname toe aan de openbare houtverkoop van het  Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). “We zullen een totaal van 325 kuub hout aanbieden door een dunning in Resterheide.” Oppositieraadslid Marc De Pachter (Vooruit) verwachtte een historisch lage opbrengst. “De geraamde opbrengst is 9.000 euro. Ooit was dat meer dan 100.000. Als gemeente mogen we toch meer inspanning vragen van ANB, aan wie we dit uitbesteden. Voor de gemeente is dat een belangrijke inkomst.” Dalemans wil het aankaarten, maar bracht in herinnering dat de houtprijs gedaald is. Raadslid Raf Truyens (cd&v) betreurde ook dat de verkoop in Alden Biesen zou plaatsvinden. “Het is toch belangrijk dat onze inwoners ook genot hebben van onze bossen. Daarom zou dit soort verkopen zo veel mogelijk in eigen gemeenten georganiseerd moeten worden.”

Jacht: Op ruim 400 hectare van haar grondgebied kan Hechtel-Eksel zelf haar jachtrechten regelen. In een toegevoegd punt stelde Sven Saenen (Groen) om de overeenkomst met de jagersvereniging te actualiseren. “Ze dateert uit 1990 en is verouderd. Zelfs het woord ‘everzwijn’ komt niet voor in de overeenkomst. Het is toch nuttig om deze afspraken tegen de gewijzigde wetgeving en visie op de jacht te houden.” Burgemeester Dalemans bemerkte dat de gemeente met wildbeheerseenheid De Zandhaas een goede samenwerking heeft. “Wat betreft de everzwijnenproblematiek staat ze onmiddellijk klaar om te helpen. Wat betreft de jachtpachtovereenkomst is de kritiek dat die verouderd is terecht. Momenteel wordt echter bekeken of we als gemeente het technisch beheer van de gemeentebossen ook zullen overdragen aan ANB. Daar zit dan ook de jachtrechtverpachting in. Dit jaar komt daar duidelijkheid in. We vinden het hoe dan ook belangrijk dat de huidige wildbeheerseenheid haar goede werk kan verderzetten.” 

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer