Rector UGent: “Wie denkt dat we ons welvaartspeil kunnen behouden met Vlamingen alleen, dwaalt”

© fvv

UGent-rector Rik Van de Walle steunt het pleidooi van collega-rector Luc Sels “om sterk in te zetten op het aantrekken van internationaal talent”. Aan de KU Leuven klonk bij de start van het nieuwe academiejaar een pleidooi om tegen 2040 naar een verdubbeling van het aantal anderstalige bacheloropleidingen te gaan.

gjs
Bron: BELGA

Bepaalde taalvereisten zorgen vandaag voor een “afschrikeffect” bij internationale topexperten en de volgende Vlaamse regering maakt best werk van een “eigentijds taalbeleid”, aldus Sels. Die wil het aantal anderstalige bachelors opkrikken, al moet een Nederlandstalige variant “steeds behouden blijven”.

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts is niet gewonnen voor het idee omdat hij vreest dat er op Vlaamse universiteiten dan onvoldoende Nederlands gesproken zal worden. Maar ook aan de UGent, de hoogst genoteerde Belgische universiteit in de Academic Ranking of World Universities en de zogenaamde Shanghai Ranking, zien ze het probleem.

“De taalregelgeving die van toepassing is op de universiteiten, spoort niet met de ambitie van Vlaanderen om een kennisregio te zijn”, zegt rector Van de Walle. “Is het gebruik van het Nederlands aan de universiteit belangrijk? Zeker en vast. Maar dat belet niet dat de huidige taalregelgeving te beklemmend is en onze kansen op het aantrekken van internationaal talent al te zeer inperkt.”

Buitenlandse expertise is nodig om groeisectoren in eigen land te ondersteunen. “Wie denkt dat we ons welvaartspeil kunnen behouden met Vlamingen alleen, dwaalt”, zegt de Gentse rector nog.

Aangeboden door onze partners

Hoofdpunten

Aangeboden door onze partners

Beste van Plus

Lees meer

Meest Gelezen